DOLAR 32,3262
EURO 35,0881
ALTIN 2291,347
BIST 8979,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Rekabet Kurumu 7 bankaya kartel suçlaması ile ceza istedi!

Rekabet Kurumu 7 bankaya kartel suçlaması ile ceza istedi!
16.11.2017
A+
A-

Rekabet Kurumu’nun 2016 yılında Japon Bank Of Tokyo’nun gönderdiği ‘Pişmanım’ başvurusuyla başlattığı ve 13 uluslararası bankayı kapsayan soruşturmasında karar 29 Kasım’da açıklanacak.

Soruşturma heyeti 7 bankayı kartel oluşturmakla suçladı. 5 banka hakkında ise rekabeti ihlal ettiklerine dair bir bulguya ulaşamadı.

Hürriyet’in haberine göre rekabet ihlalinden ceza istenen bankalar, Citibank, Deutsche Bank, ING Bank, JP Morgan Türkiye şubesi, Sumitomo Mitsui Banking, Merrill Lynch ve Royal Bank İstanbul’dan oluşurken, herhangi bir bulguya rastlanmayan bankalar ise HSBC, Societe Generale, Standard Chartered, Türkiye Ekonomi Bankası ve UBS olarak açıklandı.

Japon Bank Of Tokyo’nun başvrusu ardından yapılan ön incelemenin ardından Nisan 2016’da Rekabet Kurumu, kurumsal müşterilere kredi sağlayan bankaların rekabeti ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma başlatmıştı. Soruşturma heyeti dünya devlerinin 2008-2014 yılları arasında Türkiye’de Turkcell, Türk Telekom, Vestel, Avea, Tüpraş, Net Holding ve Ülker gibi büyük şirketlere verdikleri sendikasyon kredilerini yüksek faiz ve vade yönünden mercek altına alarak, şirketlerle temas kurdu.

“SENDİKASYONLAR RİSKE GİRER”

Heyet yaptığı incelemeler sonucunda 8 bankaya, “Kartel oluşturmak suretiyle rekabeti ihlal ettikleri” gerekçesiyle cirolarının yüzde 2 ila 4’ü oranında ceza verilmesini isterken, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Turkey’in ise cezasının tamamının indirilmesi kanaatini dile getirdi. Heyet, 5 banka hakkında ise rekabeti ihlal ettiklerine dair bir bulguya ulaşamadığını bildirdi. Rekabet Kurumu, önceki gün 13 bankanın sözlü savunmasını aldı. Ceza istenen 7 bankanın temsilcileri ve avukatları ise kartel oluştuğuna dair yeterli delil bulunmadığını belirterek, ceza halinde Türkiye’ye verilecek uluslararası sendikasyon kredilerinin riske gireceği iddiasında bulundular.

JAPON TEMSİLCİDEN MEVLÂNÂ’YA ATIF

Bank Of Tokyo-Mitsubishi UFJ Turkey temsilcisi Bahadır Balkı, rekabet ihlaline ilişkin kuşkuların ilk ortaya çıktığı anda konuyu Tokyo’ya ilettiklerini ve merkez talimatıyla hemen ayrılma kararı aldıklarını belirterek, “Böylesine önemli bir pişmanlık başvurusunu yapan bankanın cezalardan muaf tutulması herkes için büyük bir örnek olacaktır. Bundan sonraki pişmanlık başvurularının önünü açacaktır. Dünyada konuşulacaktır. Muafiyet kararı, Kurumun pişmanlık başvurusu yapacaklara vereceği ‘Ne olursan ol, yine gel’ mesajı olacaktır” dedi.


YORUMLAR

Solve : *
18 − 11 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.