DOLAR 32,5717
EURO 34,8027
ALTIN 2501,578
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Eşi memur olmayanın da ‘tayin isteme’ hakkı var

Eşi memur olmayanın da ‘tayin isteme’ hakkı var
07.08.2017
A+
A-

Memurların eş durumundan tayin için eşlerinin de memur olmasına gerek yok. Bu konuda yapılan değişiklikle bu şart kaldırıldı. Yani eşi SSK’lı çalışan veya kendi işini yapan bir memur da artık tayin isteme hakkına sahip.

Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur. Ancak eş durumundan tayin hakkı bilinenin aksine yalnızca memur çiftlere tanınan bir hak değildir. Eşi memur olmayan memur da eş durumundan tayin isteyebilir. Eş durumundan tayin bir devlet memurunun eşinin bulunduğu yere tayin istemesi durumudur. Eş durumundan tayin için kurumların kendi yönetmelikleri bulunuyor. Memurların eş durumundan tayin istemeleri için eşlerinin de memur olmasına gerek yok. Bu konuda yapılan değişiklikle bu şart kaldırıldı. Dolayısıyla eşi SSK’lı çalışan veya kendi işini yapan bir memur da eş durumundan tayin isteme hakkına sahip.

3 YIL ŞARTI DA KALDIRILDI

Ancak bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim yatırılmış olması gerekiyor. Memurların memur olmayan eşlerinden dolayı tayin isteyebilmeleri için daha önce son üç yıl içerisinde kesintisiz çalışma şartı vardı.Söz konusu bu şart nedeniyle pek çok memur eş durumundan tayin isteyemiyordu. Çünkü özellikle özel sektörde kesintisiz prim ödenmiş olma şartı çok ağır geliyordu. Bu şart değiştirilince pek çok memur için eş durumu tayini isteme hakkı doğdu.

YÜKSEK UNVANLI OLANA

Çiftlerin her ikisi de memursa ve aynı kurumda çalışıyorlarsa çalıştıkları kurumun hangi yerde daha çok hizmet ihtiyacı varsa buraya tayin gerçekleştiriliyor. Öteyandan çiftlerin her ikisi de memursa ve farklı kurumlarda çalışıyorlarsa tayin yeri kurumlar arası koordinasyonla her iki kurumun da daha çok hizmete ihtiyacı olduğu yere yapılıyor. Eş durumundan tayin noktasında genellikle yüksek unvanlı memurun yanına düşük unvanlı memurun tayin edilmesi söz konusu.

3 yıl erken emekli olabilir

SSK’lı olarak emekli olacakları bir örnekle açıklamak gerekirse; 1 Ocak 1970 doğumlu ve ilk kez 1 Ocak 1998’de SSK’lı olarak çalışmaya başlayan bir kişi SSK’lı olarak emekli olacaksa 5 bin 900 prim günü 57 yaş şartlarına tabidir. 25 yıl sigortalılık şartı dolduğunda yani 1 Ocak 2027’de emekli olabilir. Diğer yandan bu kişi eğer 1 Eylül 1999’da memur olmuşsa ve memur olarak emekli olacak ise 60 yaş ve 25 yıl sigortalılık şartlarına tabi olacaktır. Dolayısıyla emekliliğine 1.261 gün kala memuriyetten ayrılarak SSK’lı olması halinde üç yıl daha erken emekli olması söz konusu olacaktır.

İkramiye kaybı yaşanmaz

Memuriyetten ayrılan kişiler eğer ilk kez 8 Eylül 1999’dan önce memur olmuş ve memuriyetten ayrıldıklarında 15 yıl sigortalılık ve 10 yıl prim ödeme gün sayısını doldurmuşlarsa, SSK’dan emekli olsalar bile ikramiye alabilirler. Dolayısıyla bu şartları sağlayan bir kişi SSK’ya dönüp oradan emekli olursa hem erken emekli olacak, hem de emekli ikramiyesinde kayıp yaşamayacaktır.

SSK’ya dönmek mantıklı

Memurlardan eş durumu tayini isteyemeyenlerin veya tayinleri gerçekleşmeyenlerin önlerinde bir yol daha var. Hatta bu yol bazen çok daha avantajlı. Ancak bunun için memuriyetten önce SSK girişinin bulunması önemli. Memur olmadan önce SSK’lı olarak çalışmaya başlayan bir kişi memuriyetten ayrılarak daha çabuk emekli olabilir.

Yetim aylığı için de avantaj

Memuriyetten ayrılıp SSK’ya dönen kişiler eğer emekli sandığı mensubu annesi veya babasından yetim aylığı alıyorlarsa aylığı almaya yeniden başlayabilir. Bu aylık SSK’dan emekli olunsa bile alınmaya devam edilir. Dolayısıyla memur olmadan önce SSK girişi bulunan kişiler bir de yetim aylığı hak sahibi ise durumlarını tekrar değerlendirmeliler. (Okan Güray Bülbül/Akşam)

 


YORUMLAR

Solve : *
19 × 9 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.