DOLAR 32,3841
EURO 35,0596
ALTIN 2326,178
BIST 9096,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Almanya vatandaşı olmak kolaylaşıyor

Almanya vatandaşı olmak kolaylaşıyor
09.01.2023
A+
A-

Almanya hükümeti işçi alımını kolaylaştıracak. Aynı zamanda da Almanya vatandaşı olmak kolaylaşacak. Almanya hükümeti iş gücü açığını kapatmak için bu…

Almanya hükümeti işçi alımını kolaylaştıracak. Aynı zamanda da Almanya vatandaşı olmak kolaylaşacak.
Almanya hükümeti iş gücü açığını kapatmak için bu yıl içerisinde ‘fırsat kartı’ uygulamasını başlatacak. Almanya’nın Balkan ülkeleri ve Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülkeden işçi alımı başlatacağı öğrenildi.

Halktv.com.tr’nin edindiği bilgilere göre; Almanya’nın iş gücü açığını kapatmak için işçi alımı yapmayı planladığı sektörlerde belli oldu.

* Hizmet sektörü

* Hemşire ve hasta bakıcılar

* Doktorlar

* Mühendisler

* Aşçılar

* Garsonlar

Almanya’nın en büyük iş gücü açığının hizmet sektöründe olduğu biliniyor.

ALMANYA VATANDAŞI OLMAK KOLAYLAŞIYOR

Öte yandan Almanya vatandaşı olmakta kolaylaşacak. Almanya bu kapsamda yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor.

Bir süredir yabancıların vatandaşlığa geçişini kolaylaştırmak için çalışma yürüten Alman hükümeti, yasa taslağını hazırladı. İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı tasarı görüş almak için ilgili bakanlıklara gönderildi.

DW Türkçe’nin haberine göre Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) oluşturduğu hükümetin koalisyon sözleşmesinde vatandaşlık yasasında reform yapılması öngörülmüştü.

Alman haber ajansı dpa’nın haberine göre, planlanan yasal değişiklikle birlikte, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen yabancılar, sahip oldukları vatandaşlığı bırakmak zorunda kalmayacak. Böylelikle, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen göçmen kökenlilerin çifte vatandaş olabilmesinin önü açılıyor.

Bunun yanı sıra, Alman vatandaşlığına geçiş için gereken Almanca bilme şartının esnetilmesi öngörülüyor. Tasarıya göre, vatandaşlığa geçmek isteyenlerin Almanca bildiğini kanıtlaması kolaylaştırılacak ve 67 yaş üzerindekiler için vatandaşlık testi kaldırılacak.

İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı tasarı ile yasal olarak Almanya’da beş yıldır yaşayan yabancılara vatandaşlığa geçiş hakkı tanınması öngörülüyor. Hâlen geçerli olan yasal düzenlemede, Almanya’da sekiz yıldır yasal olarak yaşayan ve süresiz oturma izni olan yabancılara vatandaşlığa geçiş hakkı tanınıyordu. Öğrenim sırasında veya meslekte sıra dışı başarılar göstermek, gönüllü sosyal faaliyetlerde bulunmak veya Almanca’yı çok iyi bilmek gibi uyum konusunda özel çabaları olanlar içinse bu sürenin üç yıl olması planlanıyor.

Yeni yasal düzenleme ile yabancıların Almanya’da doğan çocuklarının, Alman vatandaşlığı ve ailesinin geldiği ülkenin vatandaşlığı arasında tercih yapmasını zorunlu kılan “opsiyon modeli”nin de kaldırılması öngörülüyor. Hâlen uygulamada olan opsiyon modeline göre, yabancıların çocuklarına çifte vatandaşlık hakkı tanınıyor, ancak 23 yaşının sonuna kadar gençlerin iki vatandaşlıktan birini tercih etmesi gerekiyordu.

Yabancıların çocuklarının Alman vatandaşlığı alabilmesi için ebeveynlerden birinin Almanya’da yaşaması gereken sürenin de sekiz yıldan beş yıla indirilmesi planlanıyor.

patronlardunyasi.com


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.