DOLAR 32,3277
EURO 35,1066
ALTIN 2305,394
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Vatandaşlık hakkı 20 milyar dolar getirir”

“Vatandaşlık hakkı 20 milyar dolar getirir”
14.07.2016
A+
A-

Birçok ülkede konut alana vatandaşlık verildiğini hatırlatan Ali Dumankaya “Biz Kanada’dan ABD’den zengin değiliz, başka ülkelerde de konut alındığı zaman vatandaşlık veriliyor” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın başta yabancı yatırımcılar ile bilim insanları, sanatçılar ve sporcular gibi nitelikli çalışanlara süresiz çalışma ve ikamet hakkı, kademeli olarak da vatandaşlığa geçme imkânı veren Turkuaz Kart sistemi çalışması geyrimenkul sektörünü heyecanlandırdı.

Çalışmalarla Türkiye’ye yabancı yatırımın çekileceğini ve var olan yatırımda da artış sağlanacağını belirten DKY Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, “Biz Kanada’dan, Amerika’dan zengin değiliz. Başka ülkelerde de konut alındığı zaman vatandaşlık veriliyor” dedi. Şu anda Türkiye’nin yabancılara yapılan 23 bin adetlik konut satışından 5 milyar dolar gelir elde ettiğini ifade eden Dumankaya, “Önümüzdeki dönemde artış öngörüyoruz ancak bölgedeki değişken durum nedeniyle artış beklediğimiz kadar hızlı olmayabilir. Vatandaşlık hakkı konusunda hızlı bir eylem planı hazırlanırsa yabancıya konut satışında ciddi bir artış mümkün. Rakamı rahatlıkla yıllık 10 milyar dolarlara, 20 milyar dolarlara çıkarabiliriz. Coğrafi konumumuzu iyi değerlendirmekte fayda var” diye konuştu.

‘HER ÜLKE İÇİN AYRI POLİTİKA UYGULANMALI’

Yurtdışı satış için hedef odaklı bir çalışma yapılması gerektiğini belirten Ali Dumankaya şöyle konuştu: “Ben oturduğum yerden yabancıya satışı yüzde 500 artırırız diyemem. Bizim o insanlara tanıtım yapmamız, yabancıya gayrimenkul satışına yönelik eylem planları hazırlamamız gerekiyor.” Şu anda hedef kitlenin Türkiye’ye en yakın coğrafyada yaşayan vatandaşlar olduğunu belirten Ali Dumankaya, “Rusya ile ilişkilerimiz tekrar düzeliyor. Türkiye, etrafındaki coğrafyada yaşanan kırgınlıkları çözdüğü anda, bunun diğer ülkelere etkileri pozitif olacak” dedi. Türkiye için, sadece Körfez Bölgesi’nin, Türk cumhuriyetlerinin, Avrupa’nın değil, Amerika’daki Türk nüfusunun ve Çin’in de çok ciddi bir pazar olduğunu ifade eden Dumankaya, şunları kaydetti: “İran tekrar açılan bir kapı. Bizim firma bazında da satışlarımız olmaya başladı. Ziyarette bulunuldu. Her ülke için, bahsettiğim eylem planı içinde ayrı ayrı politika belirlemek lazım.” Gayrimenkul alanların o ülkeye bir şekilde bağlandıklarını kaydeden Dumankaya, “İnsanlar buradaki evlerine gelmek için uçak bileti alıyorlar. Burda alışveriş hatta ticaret yapıyorlar. Bölgedeki esnafına kadar çok yönlü bir etkisi oluyor” ifadesini kullandı.

‘KARTAL HEDEFLENEN TOPLUMSAL KARMA YAPIYI BARINDIRIYOR’

Kartal’da pek çok projeyi hayata geçiren ve kendisini Kartallı olarak tanımlayan Ali Dumankaya, İstanbul’un 1/100 binlik master plan çalışmalarında Kartal’ın İstanbul’daki 2 yeni merkezden biri olduğunu vurguladı. Kartal’ın kentsel dönüşüm noktasında çok mesafe kat ettiğini ifade eden Dumankaya, ilçenin sahil yoluyla, E-5 ve TEM’in en kısa sürede buluştuğu noktada olmasının coğrafi olarak kendisine değer kattığını dile getirdi. Dumankaya, Kartal’ın sosyo-ekonomik avantaja sahip olduğunun altını çizdi. Ali Dumankaya, “Kartal’da kentsel dönüşüm ve yerinde dönüşüm çok hızlı bir şekilde ilerlediği için, bu sosyoekonomik yapıda tamamen aşırı lüks, çok uç fiyatlara giden bir politika oluşturmuyor. Kentsel dönüşümde daire sahipleri orada yaşamaya zaten devam ediyorlar, artı ekonomik gücü yüksek olan bir grup da geliyor böylece kentsel dönüşümde istenen toplumun karma yapısı Kartal’da devam ediyor” dedi. Yabancı yatırımcıların da bölgeye olan ilgisinin her geçen gün arttığını belirten Ali Dumankaya, “Projelerimizde yüzde 20’nin üstünde yabancı yatırımcıya konut satmak istemiyoruz” dedi.

140 KONUTLUK SAHİLDE ÖN TALEP DÖNEMİ BAŞLADI

Kartal’da Atalar Sahil sitesinin bulunduğu arazide gerçekleştirdiği yeni projesi için kentsel dönüşüm çalışmalarına başladı. Tamamı Adalar manzaralı 140 konuttan oluşacağı belirtilen ‘DKY Sahil’ projesi için ön talep toplama süreci başladı. 240 milyon TL’lik yatırım değerine sahip olacak DKY Sahil projesinde 3+1, 4+1 ve 5+1 tipinde dairelerin yer aldığı projede daire fiyatları ortalama 1 milyon TL’den başlıyor.

‘ALTIN RİNG’ YERLININ DE İLGİSINI ÇEKİYOR

Kartal’ın, sahil yoluyla, E-5 ve TEM’in en kısa sürede buluştuğu noktada olmasının coğrafi olarak kendisine değer kattığını dile getiren DKY Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, “Kartal bölgesinde, Sabiha Gökçen’in yakınında olmasıyla, Osmangazi Köprüsü’yle, 3. köprüyle olan bağlantı yollarıyla ve daha sonra yapılacak olan Çanakkale Köprüsü’yle birlikte Altın Ring oluşuyor. Bu Altın Ring de ciddi anlamda Kartal’ı hem yerli hem yabancı yatırımcının ilgi odağı haline getiriyor” diye konuştu.

9 ŞANTİYEYE YAKLAŞIK 2 MİLYAR DOLAR YATIRDI

2012 yılı sonuna kadar 15 bin konut ve işyerini sahiplerine teslim eden DKY İnşaat, önümüzdeki 5 yıl içinde 2 milyon metrekarelik alanda toplam 9 bin 600 konut ve işyeri yapmayı hedefliyor. Şu anda 9 adet projenin devam ettiğini belirten Ali Dumankaya, bu projelerin yatırım miktarının 1 milyar 800 milyon dolar olduğunu belirtti.

BUÇUK KONSEPTLİ ADA, SONBAHARDA GÖRÜCÜYE ÇIKACAK

Kentsel dönüşüm kapsamında Kartal Esentepe’de yaşama geçirilen DKY Ada Kartal projesi 18 bin 587 metrekare alan üzerinde inşa ediliyor. Eylül ayında lansmana çıkacak projede dairelerin 2 yılda tamamlanması planlanıyor. Proje, 4 blokta toplam 740 adet daireden meydana geliyor. Buçuk konseptli daireleriyle dikkat çeken DKY Ada Kartal projesinde peyzaj alanları, sosyal alanlarla birlikte açık ve kapalı havuz yer alıyor. Projede, 2+1’den 3+1 buçuğa kadar daireler yer alırken, daire fiyatları 334 bin TL’den başlıyor

DKY, BAĞDAT CADDESİ’NE 3 PROJE İLE ÇIKARMA YAPACAK

DKY İnşaat, DKY Cadde markasının 3 yeni projesine başladı. Bağdat Caddesi çevresinde konumlanan DKY Cadde Erenköy 86, DKY Cadde Suadiye 12 ve DKY Cadde Göztepe 05 projeleri 205 milyon TL yatırımla hayata geçiriliyor. Bağdat Caddesi’nin üst kısmında, kentsel dönüşüm projesi olan Erenköy 86 ve Suadiye’de konumlanan Suadiye 12 tek bloktan oluşuyor ve 2017 Mart ayında hayata geçirilmesi hedefleniyor. Göztepe 05 projesinin ise 2017 Aralık ayında hayata geçirilmesi planlanıyor.

KONUTDER ÖNERİ HAZIRLIYOR

Dumankaya, Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) çalışmalarıyla yabancıya konut satışı için önerilerin hazırlandığını yakında kamuya duyurulacağını belirtti.

Erdem Aktürk/Gazete Habertürk


YORUMLAR

Solve : *
14 + 25 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.