DOLAR 32,3693
EURO 34,9835
ALTIN 2325,341
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Koronovirisü kararları mesken ve ev kiralarına etkilemiyor!

Koronovirisü kararları mesken ve ev kiralarına etkilemiyor!
09.05.2020
A+
A-

Corona virüsü salgını sebebiyle pek çok hukuki ve ekonomik tedbirler alındı. Alınan tedbirlerden bir tanesi de kira sözleşmeleri ile ilgili oldu.

Ancak yapılan düzenleme sadece iş yeri kiraları ile sınırlı kaldı. İş yeri kiracıları ile konut kiracılarının durumunu ve yasal haklarını Avukat Dr. Rezan Epözdemir anlattı. Epözdemir bu durumun kamuoyunda ‘kiracı 4 ay kira ödemeyecek’ şeklinde anlaşıldığını belirtti ve ödenemeyen kiraların daha sonra faiziyle ödeneceğini söyleyerek kiracıları uyardı.

Kiralar ile ilgili sözleşmenin 1 Mart – 30 Haziran tarihleri arasında geçerli olduğunu söyleyen Avukat Dr. Rezan Epözdemir, “Bu düzenleme sadece iş yeri kiraları ile ilgili, mesken ve konut kiraları için geçerli değil” diyerek vatandaşları uyardı.

Avukat Dr. Rezan Epözdemir

Bu düzenleme ile kiracının belirlenen 4 ay içinde kirasını ödeyememesi durumunda sözleşmesinin feshedilemeyeceği ya da tahliye kararı verilemeyeceğini söyleyen Epözdemir, “Kamuoyunda kiracı 4 ay kira ödemeyecek diye anlaşıldı. Hayır böyle bir şey yok. Kiraya verenin hakkı yine baki kalacak. Kiracı durumu düzeldiğinde 4 aylık kirasını faiziyle ödeyecek. Yani düzenlemede kirayı ödememe konusunda kiracıya muafiyet sağlanmıyor” dedi.

DÜZENLEME EV KİRALARINI KAPSAMIYOR

Ev kiraları için durumun farklı olduğunu söyleyen Epözdemir, “Bu konuda yasada bir boşluk var. Ev kiraları bu düzenlemeden faydalanamıyor” dedi. Yargıtay kararlarında mücbir sebebin öngörülmesi, karşı konulması mümkün olmayan durum olarak belirtildiğini söyleyen Epözdemir, “Dolayısıyla salgın hastalık da deprem, yangın, sel gibi mücbir sebep sayılır der Yargıtay” ifadelerini kullandı.

“MÜCBİR SEBEPLE KİRA ÖDEMEMEK HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL”
Yapılan düzenleme ile olmasa da Borçlar Kanunu’na göre mücbir sebep ortaya çıktığında kiracının sözleşmeyi feshetme hakkı olduğunu söyleyen Epözdemir, “Ancak kira ödeme borcunu mücbir sebep ileri sürülerek ödemekten kaçınılması hukuki açıdan mümkün olmayacaktır. Konut kiracılarının mağduriyet yaşamaması için mutlaka yasal düzenleme yapılmalıdır” dedi. Damla GÜLER/ Sözcü


YORUMLAR

Solve : *
8 − 5 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.