DOLAR 34,0258
EURO 37,8877
ALTIN 2823,871
BIST 9577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk dönemi başladı

08.09.2023
A+
A-

Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dönemi bugün başlıyor. Uyuşmazlıklar mahkemeden önce ara bulucularda çözüme kavuşturulabilecek.

Kiralardaki fahiş artışlar nedeniyle ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları arttı.

Artık bu tarz anlaşmazlıklarda taraflar önce ara bulucuya gidecek. Eğer ara bulucu da uzlaşma sağlayamazsa yargı süreci başlayacak. Uygulama bugün yürürlüğe girecek.

Yargının iş yükü azalacak

Uyuşmazlıklar; kira alacağı, bedel artırımı, tahliye talebi, komşuluk hukuku ya da tazminat isteğinden kaynaklanabiliyor.

Anlaşmazlıklar artınca taraflar soluğu mahkemede alıyor, bu da yargının iş yükünü artırıyor.

Bugünden sonra taraflar artık ilk olarak mahkemenin değil, ara bulucuların yolunu tutacak.

Ara bulucuda uzlaşılamazsa mahkemeye gidilecek

Ara bulucuya gidildikten sonra taraflar en geç 4 hafta içinde bir karar verecek. Anlaşamazlarsa, bu defa hem kiracıya hem ev sahibine mahkemeye başvuru yolu açılacak.

Zorunlu ara buluculuk uygulamasının, özellikle fahiş kira artışının önüne geçilmesi konusunda katkı sağlaması bekleniyor.

Kiracı ve ev sahipleri arasında mahkemelerde oluşan dava yükünü hafifletmek için yürürlüğe giren arabuluculuk sisteminde ilk gün yoğunluk yaşandı. Anlaşmazlık yaşayan kiracı ve ev sahibi ilk önce bulundukları bölgedeki adliyelere giderek arabuluculuk bürosuna başvuruda bulunacak. Başvuru sonrası sistem otomatik olarak bir gün sonra taraflara arabulucu atıyor.

Sistemde taraflara 3 hafta süre tanınıyor. Bu süre zarfında anlaşma sağlanamaz ise bir haftada ek süre veriliyor. Toplamda 4 hafta içerisinde taraflar anlaşamaz ise dava yoluna başvuracak. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan arabuluculuk bürosunda ilk gün sabah saatlerinde yoğunluk gözlemlendi.

İlk günden ev sahiplerinden büyük ilgi geldi

Sabah saat 09.00’da açılan büroya 2 saat içerisinde yapılan başvuruların yüzde 75’i kiracı ev sahibi anlaşmazlıklarından oluştuğu öğrenildi. Genel olarak başvuruda bulunan taraflar ev sahiplerinden oluşuyor. Ev sahipleri çoğunlukla tahliye konusunda kiracıları ile anlaşamadıklarını belirtiyor. Mahkeme süresinin en az 2 yıl sürdüğünü belirten ev sahipleri arabuluculuk sisteminin 1 ay gibi kısa sürede sonuçlanmasının olumlu olduğunu söylüyor.

onuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Ahmet Erol, ‘Kiracı zorunlu arabuluculuk toplantısına katılmazsa anlaşmazlık devam eder. Kiracıyı zorunlu arabuluculuk toplantısına katılmaya zorlayacak ek yaptırım içeren düzenlemelere ihtiyaç var’ diye konuştu.

Uygulamada eksiklikler var

Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Ahmet Erol, “Kiracı zorunlu arabuluculuk toplantısına katılmazsa anlaşmazlık devam eder. Kiracıyı zorunlu arabuluculuk toplantısına katılmaya zorlayacak ek yaptırım içeren düzenlemelere ihtiyaç var” diye konuştu.

Kira anlaşmazlıklarında mahkemeden önce arabuluculuk zorunluluğu başladı. Arabuluculuk zorunluluğu uygulamasında eksikler olduğunu belirten Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ahmet Erol, “Kiracı zorunlu arabuluculuk toplantısına katılmazsa anlaşmazlık devam eder” dedi. Kiracıyı zorunlu arabuluculuk toplantısına katılmaya zorlayacak ek yaptırım içeren düzenlemelere ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Prof. Erol, “Kiracı, ev sahibi ile anlaşabiliyor olsa bu kadar dava açılmazdı.

Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk hizmeti ne kadar?

Kiracılar, dava süreçlerinin uzamasından memnun ve bu maalesef kullanılıyor” dedi.”Zorunlu arabuluculuğun çalışması zor”Prof. Erol konuşmasını şöyle sürdürdü:”Evinizi satmak istiyorsunuz. Kiracı, evi alıcı adaylarına göstermiyor ve mahkeme kararı istiyor. Bunun için dava açıyorsunuz 8-12 ay sonrasına duruşma günü veriliyor. İlk duruşmada asla gerektirmediği halde bilirkişi tayinine karar veriliyor. 10 bin TL bilirkişi ve keşif ücreti belirleniyor. Duruşma günü de 8 ay sonraya atılıyor. Eviniz var satamıyorsunuz. Eviniz var alıcı adayına gezdiremiyorsunuz. Evinizden kiracıyı çıkaramıyorsunuz. Eviniz var rayiçlere uygun kira alamıyorsunuz. Zorunlu arabuluculuğun bu sistemde çalışması zor.” –

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.