DOLAR 32,321
EURO 35,0662
ALTIN 2307,84
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kat irtifaklı tapu nedir?

Kat irtifaklı tapu nedir?
16.11.2020
A+
A-

Kat irtifakı en basit haliyle bir binanın üstüne kat yapma iznini veren haktır. Bir arsa üzerinde devam eden veya ileride yapılması planlanan yapının tek başına kullanılabilecek tüm bölümleri için arsa mülk sahibi ve paydaşları arasındaki Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre kurulan irtifak hakkı olarak tanımlanabilir.

Arsa payı kat irtifakından ayrı olarak devredilemez, miras yoluyla geçişi sağlanamaz ve başka bir hakla kısıtlanamaz. Arsa payı devredildiği takdirde ona bağlı kat irtifakı da devredilmiş olur.

KAT İRTİFAKLI TAPU

Ev, yazlık, dükkan ya da mağaza edinme olayında, aşağıdaki gibi oluyor.
1- İnşaat devam ederken, proje üzerinden gayrimenkul alınıyor. Müteahhit firma, bu aşamada ancak arsa tapusu verebiliyor. Ancak, arsa tapusunda (…) No.lu bağımsız bölümün, kat irtifakı olduğu belirtilerek tapu veriliyor.

2- Kooperatife üye olunuyor. Kooperatif inşaatı bitme aşamasına geldiğinde, kuralar çekiliyor ve kurada çıkan evin No.sunu belirten, kat irtifaklı arsa tapusu veriliyor.

3- Arsa karşılığı, müteahhitten belli sayıda daire, dükkan ya da mağaza alınıyor. Arsa, zaten arsa sahibinin üzerine kayıtlı olduğu için, inşaat bittiğinde, müteahhit arsa sahibine satış yapmıyor. Ancak, tapuda “kat irtifakı” tesis ediliyor.

4- Bitmiş inşaattaki daire, dükkan ya da mağaza müteahhit firmadan alınıyor. Bu aşamada müteahhit genellikle, kat irtifaklı tapu veriyor. Bazı müteahhitler ise, bağımsız bölümlerin, “cins değişikliği” harcını ödeyip, tapuyu kat irtifakı olmadan; daire, dükkan ya da mağaza olarak veriyorlar.

Kat mülkiyetine nasıl geçilir? Adım adım yapılması gerekenler TIKLAYINIZ!

5- İkinci el gayrimenkul olarak, daha önce müteahhitten gayrimenkul alan kişinin sattığı gayrimenkul alınıyor.

6- Kendi arsası üzerine bina inşa edenler, inşaat bittiğinde, konutların ya da dükkan ve mağazaların sahibi oluyorlar.

Yukarıdaki yollardan birini izlemek suretiyle daire, yazlık, dükkan ya da mağaza edinenlerin, yüzde 90″ının “kat irtifakı kurulan” gayrimenkul tapusu var. Binanın iskanı alınmış ancak tapuda “cins değişikliği” yapılmamış.

Arsanız üzerine ev ya da tadilat yaparken başınız derde girmesin… TIKLAYINIZ!

Oysa bu kişilerin, gayrimenkulü edindikten sonra “cins değişikliği” için, gayrimenkulün iskanının alındığı yılın sonuna kadar 2 No.lu “Harç Beyannamesi” ile ilgili vergi dairesine başvuruda bulunup, binde 15 oranında harç ödemeleri gerekir.

Emlak vergisinden siz de muaf olabilirsiniz! TIKLAYINIZ!


YORUMLAR

Solve : *
34 ⁄ 17 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.