DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kimler emlak vergisi ödemeyecek?

Kimler emlak vergisi ödemeyecek?
26.08.2016
A+
A-

Emlak vergisini kimler ödemeyecek

Gayrimenkul sahiplerinin en meşekatli kabul ettikleri işlerin başında emlak vergisi geliyor. Bazıları ise şanslı emlak vegisi ödemiyorlar. peki kimler emlak vergisi ödemeyecek. Kimler emlak vergisinden muaf işte cevapları…

Emlak vergisi ödeyecek gayrimenkul sahiplerine, öncelikle emlak vergisi ödeme zamanını hatırlatalım. Emlak vergisinin ilk taksidi için süre martta başlıyor ve mayıs ayının sonuna kadar da ödenebiliyor. İkinci taksit, kasım ayının sonuna kadar ödenebiliyor. Ödemeler gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Süresinde yapılmayan ödemeler için ise gecikme zammı hesaplanıyor.

 

KİRA KONTRATINI İMZALARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ? TIKLAYINIZ!

 

Peki biz asıl sorumuzun cevabına dönelim gayrimenkulu oluptda vergiden kimler muaf? 


En fazla brüt 200 m2 ve tek konuta sahip olan;

* Hiç geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,
* SGK’dan (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) aldıkları emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, (ve bunların dul ve yetimleri.)
* Engelliler,
* Gaziler,
* Şehitlerin dul ve yetimleri,
indirimli (sıfır oranlı) bina vergisi uygulamasından yararlanabiliyorlar.

Emlak vergisinden muaf oalbilmek için peki belediyelere nasıl başvuruluyor?

Vergi indiriminden faydalanacaklar için düzenlenmiş formlar var. Kendi durumuna uygun olan formun doldurulup ilgili belediyeye başvurulması gerekiyor. (İlgili formlar ve taahhüt belgesi, 38 ve 44 Seri No.lu Emlak Vergisi Tebliğlerinin ekinde yayımlanmıştır.)

* “Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin tek meskenlerine ait form” ve “hiçbir geliri olmayanların tek meskenlerine ait taahhüt belgesi”
* “Tek meskeni olan (intifa hakkına sahip olanlar dahil) emeklilere, dul ve yetimlere ait form”
* “Tek Meskeni Olan Engellilere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu” ile “Sağlık Kurulu Raporunu”
* “Tek meskeni olan (intifa hakkına sahip olanlar dahil) şehitlerin dul ve yetimlerine ve gazilere ait formun” ilgili belediyeye verilmesi gerekiyor.

İKİNCİ EL KONUT ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ? TIKLAYINIZ?

Geçmiş yıllarda belediyelere verilen form ve taahhütlerin, 2016’da tekrar verilmesi gerekmiyor. Sonradan tek konuta ilave yeni bir konut alınmışsa (veya indirim hakkını kaldıran diğer koşullar oluşmuşsa) bu kez her iki konut için de emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.

EV HANIMLARI VE İŞSİZLER

* Geliri yoksa vergi de yok
Ev hanımları ve işsizler için brüt 200 m2’nin altında tek konutları varsa ve gelirleri de yoksa emlak vergisi (indirimli-sıfır oranlı) ödemeyecekler. 2015 yılı içinde, 29.000 TL’ye kadar mevduat faizi, repo benzeri (menkul sermaye iradı) elde edilen gelir varsa yine vergi avantajı devam ediyor. Bu kişiler yine emlak vergisi ödemeyecek.

* Tek konutum var ama hisseli
200 m2’yi geçmeyen tek meskene hisse ile sahip olunması halinde indirimli vergi oranı, meskenin vergi değerinin hisseye isabet eden kısmına uygulanıyor.

 

GAYRİMENKUL SERTİFKASI NEDİR, AVANTAJLARI NELERDİR? TIKLAYINIZ!


* Konut işyeri olarak kiraya verilirse
Tek konutunu işyeri olarak kiraya veren ev hanımı ve işsizler sıfır oranlı emlak vergi avantajını kaybederler. İlk başta konut olarak kulllanılan gayrimenkul işyeri olarak (bir kısmı da olsa ) kullanıldığında, emlak vergisi konut olarak değil, işyerinin tabi olduğu orandan (konuta göre daha yüksek) emlak vergisi ödenir. (GİB İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı 29/09/2015 Tarih ve 97895701-175.01-83330 Sayılı Özelge)

2016’DA SATILAN EVİN VERGİSİNİ KİM ÖDEYECEK?

2016’da satılan evin emlak vergisini satıcı öder. Alıcı ilk yıl vergi ödemez. Alıcı 2016’da yalnızca belediyeye bildirim verir. Alıcı için ilk emlak vergi ödemesi 2017’de başlayacak.


YORUMLAR

Solve : *
7 + 24 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.