DOLAR 32,3732
EURO 34,9786
ALTIN 2326,027
BIST 9069,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Zirvedeki dolar enflasyonu körükler

Zirvedeki dolar enflasyonu körükler
07.06.2021
A+
A-

Merkez Bankası’nın (MB) uyguladığı yüksek faiz politikasına rağmen döviz kurlarında yaşanan yeni yükseliş dalgasının önümüzdeki aylarda enflasyonun kontrolden çıkmasına neden olabileceği uyarısı yapıldı. CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, mart ayından bu yana MB’nin politika faizini yüzde 19’da tutulmasına karşın hem kurlar hem de enflasyonun yükselmeye devam ettiğini dile getirdi.

MALİYETLER ARTIYOR

Toprak, “Kurlardaki artış devam edecek, buna paralel olarak enflasyon yükselişini sürdürecek” dedi. Toprak, son veriler ışığında MB’nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a rağmen faiz arttırmak zorunda kalabileceğini savundu.

Toprak şunları söyledi: “MB’nin rezervlerinin tüketilmiş olması kurlardaki rutin artışın yanı sıra olası spekülatif artışlara karşı da MB’nin müdahalede bulunmasını olanaksız kılıyor. Mart ayından bu yana üç aydır politika faizinin yüzde 19’da tutulmasına karşılık hem kurlar hem de enflasyon yükselmeye devam ediyor. Kurlardaki artışın devam edeceği, enflasyonun yükselişini sürdüreceği ve MB’nin yeni faiz artışlarına gitmek zorunda kalacağı görülmektedir.” Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin en çok ihmal edilen ve desteksiz bırakılan tarım sektörünü etkilediğini dile getiren Toprak, “Girdi maliyetlerindeki artışın yanı sıra çiftçi ürününü pazara, markete ulaştıramamıştır. Kuraklık nedeniyle de başta buğday olmak üzere, hububat ve bakliyat fiyatlarında olağanüstü artışların yaşanması kaçınılmaz görünmektedir” dedi.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.