DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yeni kıdem tazminatına dair 10 detay

Yeni kıdem tazminatına  dair 10 detay
19.06.2017
A+
A-

Türkiye’de kıdem tazminatı konusu en büyük sorunlardan birisi olarak karşımızda duruyor. Çalışanların yüzde 80’inden fazlası kıdem tazminatını alamıyor. Bu yüzden bir fon kurulması çalışmaları da hızlandı.

TAZMİNAT GÜNLÜK HESAPLANIYOR

Öyle görünüyor ki bu yıl sorun çözülecek ve her çalışan için kıdem tazminatı garanti haline gelecek. Mevcut uygulamada herkes yasada tarif edilen hallerde işten çıkartıldığında, ya da haklı fesihle kendisi ayrıldığında çalıştığı her yıl için bir brüt maaş tazminat hak ediyor. Tazminat günlük hesaplanıyor.

EN AZ 1 YIL ÇALIŞMASI ŞART

Yani 2 yıl 5 ay 6 gün çalışan bir işçi için tazminat 2 yıl değil çalıştığı tüm zamana göre hesap ediliyor. Tazminat alabilmek için en az 1 yıl çalışmış olmak gerekiyor.

ÖDEMELER DE EKLENİYOR

Tazminat hesabı yapılırken brüt maaşa düzenli ve nakit olarak yapılan tüm ödemeler de ekleniyor.

HER YIL DEĞİŞİYOR

Yasalarımız kıdem tazminatında en az miktarı böylece belirlerken tavan rakam da her yıl yeniden açıklanıyor. Yani sizin maaşınız kaç lira olursa olsun (Basın İş Kanunu gibi istisnalar hariç) belli bir miktarın üzerinde kıdem tazminatı hesabı yapılamıyor.

İLK 6 AYDA 4 BİN 426 LİRA

2017 yılının ilk 6 ayı için belirlenen rakam ise 4 bin 426 lira 16 kuruş. Brüt maaşınız bunun üzerinde olsa da sizin tazminatınız bu rakamdan hesaplanıyor.

BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARI’NIN 1 YILLIK EMEKLİ İKRAMİYESİ BAZ ALINIYOR

Bu rakam belirlenirken en yüksek dereceli devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı’nın 1 yıllık emekli ikramiyesi göz önüne alınıyor.

OCAK VE TEMMUZ ÖNEMLİ

Emekliliğe ayrılacak, ya da askere gidecek erkekler ile evlendiği için ayrılacak kadınlar tazminat alabiliyor. Ayrıca 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar da tazminat alarak ayrılabiliyor.

DAHA FAZLA TAZMİNAT

Bu çalışanlar eğer Ocak ve Temmuz aylarını tercih ederlerse kıdem tazminat tavanındaki artıştan faydalanabilirler. Böylece daha çok tazminat alabilirler.

TAVAN YENİDEN BELİRLENDİ

Milyonlarca çalışan için kıdem tazminatı tavanı yeniden belirlendi. Buna göre çalışanlar yılın ilk 6 ayı için yıllık 4.426,16 lira kıdem tazminatı alacak. Bu rakam günlük olarak hesaplanacak

İŞTE ÖRNEK HESAPLAMA

5 yıl 2 ay ve 10 gün çalışan bir işçinin kıdem tazminatı şöyle hesaplanıyor:

Giydirilmiş brüt ücret: 4.000 TL

Günlük ücret: 4.000/ 30 = 133,33 TL

5 yıl için: 133,33 X 30 X 5 yıl= 19.999,5 TL

2 ay için: 133,33 X 30 X 2 /12 ay = 666,65

10 gün için: 133,33 X 10 / 12 = 111,10

2 ay için: 666,66 TL

Toplam: 20.777,25 TL

Not: Bu rakam üzerinden sadece yüzde 0.759 oranında damga vergisi kesilebilir. Kaynak: Faruk Erdem/Sabah

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
38 ⁄ 19 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.