DOLAR 32,3754
EURO 34,9913
ALTIN 2325,908
BIST 9088,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tütün zammı ekonomiye etkisini ne olur?

Tütün zammı ekonomiye etkisini ne olur?
08.04.2019
A+
A-

Tütün zammı enflasyonu ne kadar etkileyecek? Uzmanlar tütün ürünlerine yönelik hafta sonu açıklanan fiyat artışının enflasyon üzerindeki beklenen etkilerini Bloomberg HT’de değerlendirdi 

Sigarada paket başına beklenen 2 liralık fiyat artışı geldi. Global tütün şirketi Philip Morris SA tarafından 6 nisan tarihi itibarıyla güncellenen fiyat listesine göre en düşük bandrollü sigara fiyatı 11 liraya çıkarken, daha önce 13 liraya satılan en yüksek fiyatlı sigaralar ise 15,5 liradan satılacak.

Uzmanlar tütün ürünlerine yapılan zammın enflasyona üzerinde beklenen etkisini değerlendirdi.

Bloomberg HT’de Fokus programında Güzem Yılmaz’ın sorularını yanıtlayan ekonomist Haluk Bürümcekçi, hafta sonu açıklanan tütün ürünlerine yönelik zammın enflasyona olası etkisini yorumladı.

Tütün ürünlerine yönelik zammın 4 TL kadar olabileceğini hesaplandığı belirten Bürümcekçi, “2 TL bir artış yaptılar, aslında tamamını yansıtmadılar diye görüyorum ama sonuçta bir üreticide yüzde 15 – 20’lik bir zam olduğu görülüyor. Diğerleri ne ölçüde yapacak göreceğiz ama rekabet olduğu için benzer olacaktır.” dedi.

Bürümcekçi, tütün ürünlerinin enflasyon sepetindaki ağırlığının düştüğünün altını çizerek etkisinin görece daha az olacağını ifade etti.

Tütün zammının yıllık enflasyonda yaklaşık yüzde 0.7’lik etkisinin olacağını söyleyen Bürümcekçi, bunun büyük kısmının Nisan’da, çok küçük bir kısmının ise Mayıs’ta geleceğini sözlerine ekledi.

Everest Yeminli Mali Müşavirlik kurucu ortağı Fedai Aydın, telefon ile gerçekleşirdiği mülakatta tütün mamullerindeki ÖTV’nin hesaplanmasında özel bir durum söz konusu olduğunu, verginin nihai tüketiciye satış fiyatı üzerinden hesaplandığını ve ayrıca ÖTV tutarı üzerinden bir de KDV alındığını belirtti.

15 TL’ye satılan bir paket sigaranın 12.76 TL’sinin vergilerden oluştuğunu ve bayi karı dahil vergisiz satış fiyatının 2.24 TL olduğunu ifade eden Aydın, “Belirttiğim hesaplama yöntemi nedeniyle ÖTV’deki artış fiyatlara daha yüksek bir şekilde yansıyor. Bu nedenle bu artışın enflasyonu yüzde 0.6 – yüzde 0.7 yukarı çekeceği ifade ediliyor.” şeklinde görüş bildirdi.

Aydın sözlerini şu şekilde sürdürdü:

ÖTV bütçede çok önemli bir gelir kaynağı. Sigara fiyatlarındaki 2 TL’lik artışın 1.65 TL’lik kısmı vergilerden oluşmaktadır; yani devlet adına tahsil edilmektedir. Bu artışın bütçeye yaklaşık 8 milyar TL ek gelir sağlaması beklenmektedir. 2018 Şubat bütçe gerçekleşmelerine baktığımızda tütün ürünleri üzerinden alınan vergi yaklaşık 8.5 milyar TL tutarında. Vergi gelirlerinin yüzde 65’i dolaylı vergilerden oluşuyor. Bunun 162 milyar TL’si ÖTV geliriyle tahsil edilmesi bekleniyor. Bu artışla beraber hedefin yakalanması mümkün olabilir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Solve : *
12 + 1 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.