DOLAR 32,3736
EURO 34,9914
ALTIN 2325,969
BIST 9066,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türkiye enflasyonda neden ayrıştı?

Türkiye enflasyonda neden ayrıştı?
27.10.2021
A+
A-

Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırma Forumu’nun yayımladığı bir araştırma raporuna göre, 2018’den itibaren Türkiye’de enflasyonun dünya ortalamasından tamamen ayrışmasının nedeni TCMB bağımsızlığının fiilen ortadan kalkması.

Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) araştırmacılarından Sumru Öz tarafından hazırlanan “Dünyada ve Türkiye’de Enflasyon: Türkiye Neden Ayrıştı?” başlıklı araştırma raporunda Türkiye’nin enflasyon ligindeki tarihsel konumu ve bu sonucun nedenleri tartışıldı.

Dünya Bankası tarafından kullanıma açılan ve araştırmada kullanılan veriler, son 50 yılda yüzde 17 ile 1974’te en yüksek düzeyine ulaşan küresel enflasyonun, gelişmiş ülkelerde 1982’de, orta ve yüksek gelirli gelişmekte olan ülkelerde ise 1990’ların ortasında kalıcı olarak tek haneye indiğini gösteriyor.

Araştırmaya göre, 2010’dan itibaren dünya çapında düşük bir düzeyde istikrar kazanan enflasyonda, son on yılın ortalaması gelişmiş ülkeler için yüzde 1,4; orta ve yüksek gelirli gelişmekte olan ülkeler için yüzde 3,2; düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler içinse yüzde 6. Türkiye’de enflasyon 34 yıl sonra 2004’te tek haneye inse de bu kalıcı olmadı.

Türkiye’nin son on yılının enflasyon ortalaması yüzde 10,2 ile dahil olduğu orta ve yüksek gelirli gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üç katından fazla bir seviyede bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Araştırmada, birçok gelişmekte olan ülkede 1990’ların sonunda enflasyonun yüzde 4 civarına düşmesini sağlayan serbest döviz kuru rejimini, mali disiplinin sağlanmasını, merkez bankasının bağımsızlığını ve fiyat istikrarına öncelik veren para politikasını içeren istikrar programı, Türkiye’de daha geç, 2001 krizinin ardından uygulanmaya başlandığı vurgulandı.

TCMB, 2002-5 döneminde hedefleri tutturmayı başararak enflasyonun tek haneye inmesini sağladığı belirtilirken 2006 yılından sonra hedeflerin çoğunlukla tutturulamamış olmasının TCMB’nin kredibilitesini zedeleyerek enflasyonun yüzde 5’in altında olan dünya ortalamasına inmesini engellediği belirtildi.

Araştırmaya göre, 2018’den itibaren Türkiye’de enflasyonun dünya ortalamasından tamamen ayrışmasında ise TCMB bağımsızlığının fiilen ortadan kalkması yatıyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR