DOLAR 32,5401
EURO 34,7959
ALTIN 2440,315
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Raflarda şeker krizi, büyük zam sinyalleri…

Raflarda şeker krizi, büyük zam sinyalleri…
12.11.2021
A+
A-

Sanayici, şekerin fabrikadan çıkış fiyatına yüzde 45 zam talep ederken, perakendeci ise arz kısıtından dolayı raflarda şeker bulunamadığını açıkladı. Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök ile Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı ve BİM yöneticisi Galip Aykaç, son durumu sozcu.com.tr’ye anlattı.

Son dönemde şeker piyasasında hareketli günler yaşanıyor. Sanayici tarafı, maliyetlerindeki artışın satış fiyatına yeterince yansımadığından şikâyet ederek şekerin fabrikadan çıkış fiyatına yüzde 45 zam talep ederken; perakende tarafında ise bir süredir raflarda şeker bulunamıyor.

Sozcu.com.tr’ye konuşan Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Galip Aykaç, “Şeker pancarına yapılan yüzde 25’lik artış sonrası piyasada özel şeker fabrikaları da yaklaşık yüzde 40 zam yaptı. Türk Şeker henüz fiyatını açıklamadı ama arzı da iyice kıstı. Bu durum geçici olarak raflarda şeker bulunamamasına yol açtı” dedi.

Aynı zamanda BİM’in İcra Kurulu Üyesi de olan Aykaç, “Yaklaşık 20 gündür raflarda kısıtlı olarak şeker bulunuyor” diye konuştu.

SANAYİCİ EN AZ YÜZDE 45 ZAM İSTİYOR
Öte yandan, şeker sanayicisinin aldığı pancar fiyatıyla sattığı şeker fiyatı arasındaki makas açıldı.

Sozcu.com.tr’ye konuşan Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, “3-3,5 liraya üretilen bir kilo şekerin fabrikadan çıkış fiyatı 2,5 TL. Sanayici kilo başına 50 kuruş ila 1 lira arasında zarar edildiği için, Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı’ndan, şeker fiyatlarının fabrika çıkış fiyatlarına en az yüzde 40-45 zam talep ediliyor” dedi.

“Bir kilo şekerin fabrikadan çıkış fiyatı 2,5 TL iken marketlerdeki perakende fiyatı en az 5 TL” diyen Gök, “Ancak son 2-3 yılda pancar fiyatları yüzde 60’a kadar artarken, şekerin fabrikadan çıkış fiyatı yüzde 25-30 artabildi. Yani tüketiciye yansıyan şeker zammı, üretici ve sanayiciye yansımadı” ifadelerini kullandı.

Gök, “Sanayici böyle giderse gelecek sene pancar alımı yapmayacağını, şeker üretemez hale geleceğini söylüyor” değerlendirmesinde bulundu
GAMZE BAL/ Sözcü

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.