DOLAR 32,4198
EURO 34,5798
ALTIN 2383,023
BIST 10045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Petrol fiyatları anlaşma taraflarının istediği seviyede değil

05.05.2017
A+
A-

Petrol fiyatları anlaşma tarafı ülkelerin istediği seviyede değil

Suudi Arabistan, petrol üreten ülkelerin arz azaltma anlaşmasını uzatmanın gerekli olduğu fikrine yaklaştıklarını açıkladı. Bu arada petrol fiyatları henüz anlaşma tarafı ülkelerin istediği düzeyde değil.

Suudi Arabistan’ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) nezdindeki temsilcisi Adeeb Al-Aama, üretici ülkelerin petrol piyasasındaki arz fazlasını ortadan kaldırmak için haziranda süresi dolacak üretim kesintilerini devam ettirmek için ortak bir kanıya yaklaştığını söyledi.

 

OPEC ülkeleri ve aralarında Rusya’nın da bulunduğu diğer petrol üreticisi ülkeler geçen yıl, petrol üretimini 1 Ocak’tan itibaren günde 1.8 milyon varil azaltmak için anlaşmışlardı.

 

Anlaşmanın ardından petrol fiyatları yükselmiş olsa da, dünya genelindeki arz fazlası devam ediyor. Ayrıca ABD gibi anlaşmaya taraf olmayan ülkelerde üretimin artması petrol fiyatlarının üretici ülkelerin istediği varil başına 60 dolar düzeyine gelmesini engelliyor.

 

‘Altı ay uzatılması ihtimali güçleniyor’

Adeeb Al-Aama, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Katılımcı ülkeler arasında geçen yıl varılan üretim anlaşmasını uzatmak yönünde ortaya çıkan bir konsensüs var” dedi.

 

“Bugün elimizdeki verilere göre pazarın denge kazanması için altı ay süre uzatılması kanısı güçleniyor, ancak ne süreliğine uzatılacağı henüz kesin değil.”

 

Resmi karar OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkelerden gelecek bakanların 25 Mayıs’ta Viyana’da yapacağı toplantıda alınabilir.

 

Al-Aama Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih’in geçen hafta üretim anlaşmasına taraf olan bazı OPEC üyesi olmayan ülkelere yaptığı gezilere eşlik ettiğini ve “her ülkenin anlaşmaya sadık olduğunu” belirttiğini ifade etti. Al-Aama, Al-Falih’in gelecek hafta başka ülkeleri de ziyaret edeceğini belirtti.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
5 × 22 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.