DOLAR 32,3736
EURO 34,9966
ALTIN 2325,725
BIST 9087,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

J.P.Morgan ve Goldman Sach, 2022’de yüzde 40-55 arası enflasyon bekliyor

J.P.Morgan ve Goldman Sach, 2022’de yüzde 40-55 arası enflasyon bekliyor
06.01.2022
A+
A-

ABD’li banka J.P.Morgan, Türkiye’de enflasyonun mayısta yüzde 55’e yükselmesini beklediğini açıkladı. Faiz indirimleriyle gelen kur ve enflasyon artışına rağmen politika yapıcılarda hiçbir pişmanlık görmediklerini belirten banka, faiz artışı beklemiyor.

Türkiye ocak ayına zam dalgasıyla girerken, ABD’li yatırım bankası J.P.Morgan, aralıkta sürpriz yapan enflasyonun mayısta yüzde 55 seviyesine ulaşmasını ve kasım ayına kadar yüzde 50 civarında seyredeceği öngörüsünde bulundu.

ERKEN FAİZ İNDİRİMİ VE KUR ARTIŞI ETKİLİYOR
J.P.Morgan dün yayımladığı “Türkiye: Ekonomi teorisi geri tepti, enflasyon yüzde 36’ya ulaştı” başlıklı araştırma raporunda, politika yapıcıların geleneksel olmayan görüşlerinin, önden yüklemeli ve erken yapılan faiz indirimlerinin, enflasyon beklentilerindeki bozulmanın ve kurdaki değer kaybının aralık ayında enflasyonda keskin bir yükselişe neden olduğunu belirtti.

2022’nin sonunda enflasyonun yüzde 35 seviyesine düşebileceğini söyleyen JP Morgan, 2023 yıl sonu enflasyon beklentilerini de yüzde 15 olarak revize ettiklerini duyurdu.

Banka, söz konusu enflasyon tahminlerinde risklerin hâlâ yukarı yönlü olduğunu ve 2023 tahmininin Haziran 2023’teki seçimlere ve 2023’ün ilk yarısındaki politika sıkılaştırmasına çok bağlı olduğunu vurguladı.

‘HİÇBİR PİŞMANLIK GÖRMÜYORUZ’
“Politika yapıcılardan hiçbir pişmanlık belirtisi görmüyoruz ve bundan dolayı gelecek aylarda para politikasında herhangi bir sıkılaşma göreceğimizi düşünmüyoruz” diyen JP Morgan, “Daha fazla parasal gevşeme (faiz indiriminin) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası için bile çok gerçek üstü (fantastik) olur ancak kredi büyümesini hızlandırmak ve mali gevşeme için adımlar görmek büyük sürpriz olmaz” dedi.

Yıl başında kamunun elektrik, doğalgaz, tütün ve alkollü içeceklere yaptığı yüksek oranlı zamlara dikkat çeken banka, bu zamların ocakta enflasyon zerinde ekstra baskı yaratacağını belirtti.

Tüketicilerin fiyatların daha da yükseleceği beklentisiyle alımlarını öne çektiklerini ve bunun enflasyonu daha da yükselttiğini belirten banka, enflasyondaki artışın enflasyon beklentilerini daha da bozacağına, enflasyonda ataletin ve kur geçişkenliğinin artacağına işaret etti.

GOLDMAN SACHS: BİRİNCİ ÇEYREKTE %40’I AŞAR
J.P.Morgan’dan önce bir diğer ABD’li banka Goldman Sachs da Türkiye’ye ilişkin enflasyon beklentilerini açıklamıştı.

Goldman Sachs müşterilerine gönderdiği notunda “Mevsim etkisinden arındırılmamış aylık enflasyonun sürpriz biçimde yüzde 13,6 seviyesine yükselmesiyle Türkiye’de enflasyonun birinci çeyrekte yüzde 40 seviyesini aşacağını ve yılın büyük bölümünde o seviyede kalacağını tahmin ediyoruz” ifadesi yer almıştı.

Reuters’ın haberine göre Goldman Sachs notunda “TL’deki volatilite dikkate alındığında enflasyon tahminlerindeki belirsizlik olağandışı şekilde yüksek ve yukarı yönlü. İdari ve kısmi mali önlemlerle desteklenen yüzde 14 seviyesindeki politika faizinin TL’yi sürdürülebilir biçimde dengeleyebilme konusunda başarılı olamayacağına yönelik görüşümüzü sürdürüyoruz” denildi.

Notta ayrıca, “Yetkililerin TL’ye istikrar kazandırmak için seçtiği olağandışı politika tercihlerini sürdürdükleri göz önüne alındığında bunun gerçekleşeceğine yönelik inancımız güçlü olmasa da, tahminlerimiz ikinci çeyrekte faiz oranlarının sert biçimde yükseleceği yönünde” denildi.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.