DOLAR 32,3635
EURO 34,9603
ALTIN 2325,477
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İş dünyası, 2022 asgari ücret kararı hakkında ne dedi?

İş dünyası, 2022 asgari ücret kararı hakkında ne dedi?
16.12.2021
A+
A-

İş dünyası temsilcileri, 2022 için net asgari ücretin yüzde 50 artışla 4 bin 250 TL olarak belirlenmesi kararını değerlendirdi.
1 Aralık’ta başlayan asgari ücret maratonunda sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 için net asgari ücretin yüzde 50 artışla 4 bin 250 TL olarak belirlendiğini söyledi. Erdoğan yılbaşı itibariyle asgari ücret üzerindeki gelir ve damga vergisinin kaldırılacağını belirtti. Erdoğan, “Böylelikle işvereni 450 TL’lik bir yükten kurtarıyoruz” dedi.

2022 asgari ücret artışı hakkında iş dünyası temsilcileri şu ifadeleri kullandı:

“Son 10 yılların en yüksek artışıyla karşı karşıyayız. “

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol:

“Son 10 yılların en yüksek artışıyla karşı karşıyayız. Bunun sadece asgari ücretlilere değil, SGK’li çalışan yaklaşık 15 milyon kişiye pozitif etkisi var. Brüt asgari ücret kadar kısmından çalışanlardan gelir vergisi alınmayacak.

Bloomberg HT’ye konuk olan Akkol, asgari ücretteki vergi kesintileri kaldırıldığı için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulamasının da kalktığını şu sözlerle açıkladı:

“Esasında AGİ’nin mantığı verginin getirdiği yükü bir nebze olsun hafifletmekti. Verilen kararla gelir vergisinin ve damga vergisinin sıfırlanması gibi AGİ’den çok daha kapsayıcı ve büyük etki söz konusu. Asgari ücretlide AGİ’ye ihtiyaç kalmıyor. Bugün 2 bin 826 Lira olan net asgari ücret 4 bin 253’e çıkıyor. Buna AGİ’de dahil.”

“Cumhurbaşkanımızın açıkladığı rakam beklentilere cevap vermiştir”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç:

“Hükümetimiz asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırarak, hem işçi hem işveren kesimine destek verdi. Bu süreçte İstanbul Ticaret Odası olarak gündeme getirdiğimiz asgari ücretin üzerindeki yüklerin kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Asgari ücrete uygulanacak gelir vergisi ve damga vergisi muafiyetinin tüm ücretlere uygulanması, ayrıca SGK üst limitinin asgari ücrete değil, TÜFE’ye bağlı olarak artırılması, tüm ücretlileri ve kayıt içi çalışan şirketleri koruyacak uygulamalar olacaktır.”

“Vergilerdeki muafiyet ve asgari ücretteki artış doğru bir adım”

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç:

” Gelen yüzde 50 zammı yerinde buluyoruz. Sektör olarak bizler üretim, yatırım, istihdam ve ihracata dayalı büyümeye gayret ediyoruz. Hedefimiz olan 25 milyar dolara ulaşmak için çalışanların mutlu olması lazım. Ama markaların da mutlu olması gerekiyor. Onun için vergi indirimlerinin tabana yayılması için daha fazla politika geliştirilmeli. Kayıt dışının yükselmemesi adına üretim istihdam ve ihracat olması için vergilerin düşürülerek daha aşağı çekilmesi gerekiyor.”

“Vergi muafiyeti konusunda devletin şirketlere yardım etmesi gerekiyor”

Parex Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yiğit:

“Asgari ücret yeterli değil ama işveren tarafına bakıldığında da maliyet sorunları var. Gözükmeyen maliyetler, tedarikteki ve lojistikteki maliyetler çok yükseldi. Reel enflasyona göre kıyaslandığında, asgari ücrete gelen zammın daha fazla olması gerekiyor.

Biz çalışanlarımıza yılda 1 ya da 2 ikramiye vermeye karar verdik. Önümüzde çarpan endeksler var. Çalışanlarımızı mağdur etmemek için ikramiye sistemine geçiyoruz. Biz grup olarak ihracatımız olmasa daha stresli olurduk. İhracatın önemi her geçen ay daha da artıyor. Vergi muafiyeti konusunda devletin şirketlere yardım etmesi gerekiyor.”

“Yarı zamanlı çalışma sistemine geçilebilir”

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akyüz:

“İstihdamı artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Hammaddedeki ve yarı mamuldeki tedarik sıkıntısı devam ediyor. Devletten teşvik bekliyoruz. Teşvik olmadan bu seviyelerde ücretleri öderken sıkıntı içerisine gireceğiz. Ön görülmeyen maliyet artışları, sanayicinin ne yazık ki elini kolunu bağlıyor.

Kayıt dışlı istihdamdaki yaptırımlar çok yüksek. Sanayici riske girmez ama kayıt dışı istihdam haricinde, yarı zamanlı çalışma sistemine geçilebilir. Verim artırıcı yatırımlara gidilebilir veya otomasyonlu robotlu sistemlere geçilebilir.”

“İşverene katkı sunulması da istihdam kaybı açısından önemli”

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkan Şeref Fayat:

“Temel ücret olduğu için ve mutfak enflasyonu oranında zam yapıldığı görünüyor. İşverene katkı sunulması da istihdam kaybı açısından önemli. Bu ekonomik modelin herhangi bir sekteye uğramadan stabilizeye varacağı hesabıyla söylüyorum. Merkez Bankası faiz indirimi ile oluşan süreçte artık faiz inmeyecek mesajı verildi.

Bu model oturmaz ve faiz artırımına giderse Döviz geri gelebilir. Bu durum hem ihracat açısından hem de maaşlar açısından ihracatçıya bile fazla gelebilir. Stabil bir kurun olacağını var sayıyorum. Dengelenmesi lazım ki öngörülebilir olsun. Hem yatırım yapalım hem de üretim yapalım.”

“İşverene daha farklı bir indirim olursa çok daha fayda sağlayacaktır”

Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki:

“İşverene de bir miktar indirim açıklandı ancak daha farklı bir indirim olursa çok daha fayda sağlayacaktır. İhracatımız gelişiyor, ihracatın ölçek olarak da büyümesi gerekiyor. Kapasitelerin artması halinde üretim, istihdam ve yatırımlar da artacaktır.”

“Uzun vadeli krediler ve faiz desteği çok önemli”

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu:

“Asgari ücrete gelen zam gerçekten beklentileri karşılayabilecek şekilde. Ama tabii bununla ilgili iş dünyasında da maliyetler var. Bu konuda düzenleme yapılması da çok önemli. Yatırım heyecanını artıracak teşvikler son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Kapasite kullanımı konusunda yüzde 80’lere gelmiş durumdayız. Yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Yatırımlar için faiz desteğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda çalışma ekonominin üzerinde pozitif etki yaratır. Bu heyecanla, herkesin yatırım iştahı artar. Uzun vadeli krediler ve faiz desteği çok önemli.”

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.