DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ekonomide son durum: Ticaret sıfır noktasına yaklaştı!

Ekonomide son durum: Ticaret sıfır noktasına yaklaştı!
17.03.2020
A+
A-

Ekonomide hem arz darlığı, hem de talep kısılması olarak 2, kaybolan güveni de sayarsak 3 büyük şok yaşanıyor.

Bunların verilere yansıması Nisan’ı bulur. ParaAnaliz çeşitli endüstrilerden gelen durum raporlarını derledi

17 Mart 2020Ekonomide durum tespiti: Ticaret durma noktasında, sipariş iptalleri başladı

Türkiye koronavirüs vakası bakımından çevre ve Gelişmekte Olan Ülkeler’in çoğuna göre daha şanslı durumda. Vaka sayısı 50’nin altında ve henüz can kaybımız yok. Hükümet bir çok kanattan eleştiri alsa da, her gün yeni önlemler açıklayarak salgın riskini azaltmaya çalışıyor. Velakin, karantinalar ve açıklanan toplu gösteri yasakları ve eğlence mekanlarını kapatma gibi kararların zaruri de olsa ekonomik yan etkileri var. Ek olarak, Çin’den başlayan tedarik zinciri Avrupa’nın da kendini eve hapsetmesiyle iyice kırıldı.

Bunların en tepesinde bir güven bunalımı var. Halkımız ve iş dünyası yarın ne getirecek bilinmiyor. Hükümetin açıkladığı vaka rakamlarına şüpheyle bakılıyor. Sonuçta, ekonomide hem arz darlığı, hem de talep kısılması olarak 2, kaybolan güveni de sayarsak 3 büyük şok yaşanıyor. Bunların verilere yansıması Nisan’ı bulur. Bu süre zarfında ParaAnaliz basın turu yaparak çeşitli endüstrilerden gelen şikayet ve doneleri topladı.

DÜNYA: Sipariş iptalleri başladı

Osman KILIÇ— Aralık ayında ilk koronavirüs vakasının yaşandığı Çin’de üretimin durması ile yönünü Türkiye’ye çeviren tekstil sektöründe rüzgar tersine dönmeye başladı. Ocak ayından bu yana sektörde siparişlerin artmasını bekleyen sektör temsilcileri, salgının Türkiye’yi de etkisi altına alması ve ticaretin durma noktasına gelmesi nedeniyle siparişlerin durma noktasına geldiğini belirtti.

Inditeks gibi büyük grupların alımlarını azalttığı söyleniyor. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, özellikle tüketim mallarına bağlı siparişlerin keskin bir şekilde düştüğünü ve iptallerin yaşandığını söyledi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hayri Uğur da, salgının yayılmaya başlaması ile birlikte siparişlerin iptal edildiğini ve alımların ertelendiğini doğruladı.

Sözcü: Ford Otosan Genel Müdürü: Alev topu gibiyiz, ticaret resmen duruyor

Emre Özpeynirci– Öngörü yapmanın zorluğuna ilişkin bir örnek de veren Ford Otosan GM Haydar Yenigün, “Yılbaşında kamyon projeksiyonu yapan firmaların kimisi ‘8 bin’, kimisi ‘10 bin’ dedi. Şu anda Avrupa’ya ihracat yapan firmalar için söylüyorum İtalya, İspanya, Fransa siparişleri iptal ediyor. Nasıl bir öngörüde bulunulabilir ki, buna nasıl hazırlıklı olunabilir ki? Bu sene gerçekten buna cevap vermek çok zor. Ama şu an öngörüsüzlük sadece Türkiye’ye özgü bir durum değil, topyekûn alçalıyoruz. Herkes alçalırken bizim de alçalmamız çok da kötü bir şey değil” dedi. 

Koronavirüs nedeniyle Avrupa’da ülkelerin bazılarının kapandığını, bazılarının ise sırayla kapanmaya başladığını belirten Haydar Yenigün, “Avrupa’da ekonomide duraklama var. En çok Almanya’ya güveniyorduk ama orada da tökezleme başladı. Geçen hafta Avrupa’da artık korona paniği de başladı ve olaylar çok hızlı gelişti. Bu ticaretin durması demek. İspanya benzer sinyaller veriyor, Almanya’da ölümler arttı. İngiltere’de dört vatandaş ölmüş. Bunların hepsi Avrupa’daki var olan ekonomik yavaşlamanın üzerine bir de korona problemini koydu. Bunların rakamlara, sonuçlara nasıl yansıyacağını öngöremiyoruz” dedi.

 

 

Turizm: Kimse Kimsenin Borcunu Ödeyecek Durumda Değil

Habertürk televizyonunda Oylum Talu’nun hazırlayıp sunduğu ‘Burası Haftasonu’ programına konuk olan Firuz Bağlıkaya, koronavirüs salgınının sektör üzerindeki etkilerine ve alınması gereken önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

”Rezervasyon kapasitesinin yüzde 35’i kaybedildi”

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının Türkiye turizmini de vurduğunu belirten Bağlıkaya, erken rezervasyon dönemi olan aralık, ocak, şubat ve mart aylarında rezervasyon kapasitesinin yüzde 35’inin kaybedildiğini söyledi. Çok ciddi iptaller alındığını kaydeden Bağlıkaya, ”İnsanlar seyahat etmek istemiyor. Yurt dışından gelişlerde çok ciddi sıkıntı yaşayacağımız açıkça gözüküyor. Döviz girdisinde çok ciddi düşüşler olacağı açıkça gözüküyor. Haziran’da açıldığını varsaysak bile çok ciddi kaybımız olacak.” diye konuştu.

”Bedava verseniz kimse gitmek istemiyor”

İç pazarda haziran sonrasındaki rezervasyonlarda önemli iptaller olmadığını belirten Firuz Bağlıkaya, ”Ancak bu dönemdeki rezervasyonlarda özellikle acentalar çok ciddi yükleri kaldırmak zorunda kalıyor. Çünkü seyahat acentaları iptallerde vatandaşa parasını geri vermek zorunda kalıyor. Ancak otellerden ve havayollarından bu ücretlerin tahsil edilmesi çok mümkün olmuyor. Seyahat acentaları iç paydaşlarıyla aynı durumda değil. Bununla ilgili acil düzenlemeler yapılmalı. Bu sağlıkla ilgili durumlarda fiyat indirimi motivasyon değil. Bedava da verseniz kimse gitmek istemiyor. Oteller boş kalırsa, uçaklar boş kalırsa doğal olarak arz talep olarak fiyatlar düşecektir.” şeklinde konuştu.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
35 ⁄ 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.