DOLAR 32,3434
EURO 34,8872
ALTIN 2375,463
BIST 10211,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar bugün ne olur? Uzman yorumları…

05.06.2018
A+
A-

Dolar – euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada dolar 4,60’ın altında, euro 5,36 civarında seyrediyor.
Dolar/TL gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki iyimserlik, Merkez Bankası’nın sıkılaştırma ve döviz likiditesi adımlarının etkisi ve enflasyon verisi ardından daha fazla sıkılaştırma beklentisiyle 4,60’ın altında seyrediyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarıyla dün 4,67’in üzerine kadar çıkan dolar/TL enflasyon verisi ve küresel iyimserlikle geriledi.

Euro/TL de 5,36-5,37 bandında hareket ediyor.

Dolar endeksi dün yüzde 0.2 yükseldikten sonra hafif değişimle 94.052’de işlem görüyor.

Piyasalar haftaya çarşamba çıkacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararını bekliyor. Mart ayında faizleri artıran Fed’in önümüzdeki haftaki politika toplantısında da faiz oranlarını artırması bekleniyor.
 
Uzman Yorumları
 
Eda Karadağ, Araştırma Uzmanı – Dolar Kuru USDTRY Paritesi Yorumu
USD/TL kurunda momentum azalıyor
USD/TL kurunda momentum azalıyor. Dün açıklanan Türkiye enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesine karşın, kurda geri çekilmeler gözlemlendi. Dolar endeksi, 94 puanın üzerine yükseldi ve bu durum gelişmekte olan ülke piyasalarını rahatsız ediyor. Ancak, TL’nin durumu geçtiğimiz haftalara göre daha iyimser olduğu için kurda yukarı yönde agresif hareketler görülmüyor. Bugün için ABD’den açıklanacak hizmetler PMI verisi ve TCMB’nin aylık enflasyon değerlendirme raporu ile Türkiye reel efektif döviz kuru endeksi takip edilecek. Türkiye verilerinin kurlar üzerinde etkili olması beklenmiyor.


USD/TRY  Teknik Analiz: USD/TL kurunda 4.58 seviyesini destek noktası olarak izlemeye devam ediyoruz. Kur bu destek noktasının üzerinde kalmaya devam ederse geri çekilmelerde sınırlı kalabilir. Yukarıda ise 4.66 seviyesi kritik direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor. Kurun bu direnç noktasının üzerinde ısrarcı olması yukarı yönde hareketini tetikleyebilir.
Destekler: 4.58 / 4.55 / 4.50
Dirençler: 4.6360 / 4.6470 / 4.66
 
Yusuf Kavak, Araştırma Uzmanı – Dolar Kuru Yorumu
Yurtiçi tarafta dün, Mayıs ayı enflasyon verileri takip edildi. Manşet(TÜFE) veri aylık bazda 1.62 oranında artış gösterirken, senelik gerçekleşme yüzde 12.15 ile son 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı. TCMB’nin uzun süredir takip ettiği Çekirdek TÜFE yüzde 12.64 ile rekor kırarken, ileriye dönük TÜFE artışlarına sebep olabilecek Yİ-ÜFE(Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) de aylık yüzde 3.79 artışın etkisiyle senelik bazda yüzde 20.16 seviyesine yükseldi. Böylece, Yİ-ÜFE’deki artışlar; aylık bazda son 16 ayın, senelik bazda ise 2003 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeyi işaret etti. Gelen kötü verilere karşın TL varlıklarında; TCMB’nin Perşembe günü faizlerde artırım yapabileceği yönündeki beklentiler nedeniyle pozitif hareketler göze çarptı.
 
Enflasyon verileri sonrası açıklamalarda bulunan Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Enflasyondaki yükselişin petrol ve kur etkisi gibi dönemsel hareketleri yansıttığını, baz etkisinden dolayı bir süre daha devam edebileceğini, ancak; yılın ikinci yarısından itibaren para ve maliye politikalarında alınacak koordineli önlemlerle düşüşün başlayacağını söyledi. Dün jeopolitik risk unsurlarındaki durumu görmek açısından takip ettiğimiz Mike Pompeo-Mevlüt Çavuşoğlu görüşmesinden de olumsuz bir açıklama gelmemesi de TL varlıkları açısından pozitifti. Bugün her iki bölgeden gelebilecek açıklamalar, haber akışları ve tahvil piyasası hareketleri kur üzerinde etkili olabilir.
 
Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 4.5900 destek seviyesi üzerinde fiyatlama görmekteyiz. Yukarı yönlü ataklarda 4.6040, 4.6350, 4.6500 ve 4.6600 dirençleri takip edilebilir. 4.5900 altına geri çekilmelerde oluşabilecek TL lehine işlemlerde ise izlenebilecek destek noktaları 4.5780, 4.5690, 4.5390 ve 4.5130 seviyelerinde bulunmakta.(Işık FX)
 
 
Özgecan Özdemir, Araştırma Uzmanı – Dolar Kuru Yorumu
Yeni haftaya yurtiçinde enflasyon verisiyle başladık. TUİK’in açıklamalarına göre Tüketici fiyat endeksi mayıs ayında aylık bazda %1,62, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %12,15 artış gösterdi. Yıllık bazda en fazla artışın artan enerji maliyetleri nedeniyle % 20 ile ulaştırma grubunda olduğu görüldü. Bilindiği üzere geçen hafta içerisinde başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek’de kurdaki ve enflasyondaki yukarı yönlü seyrin devamında TCMB’nin yeni bir faiz artırımı yapabileceğinin sinyalini vermişti. Bu sonuçlarla birlikte 7 Haziran’daki PPK toplantısına dair bekleyişler kur tarafında fiyatlanmaya başlayacaktır.
 
Bu bağlamda dün yaşanan 4.60’altı hareketi takip edeceğiz. Bu seviye altında kalıcı olunabilirse 4.5600 – 4.5400 seviyeleri gündeme gelebilir. 4.60 üzerinde yeniden geçişlerde 4.63-4.65 izleyeceğimiz direnç seviyeleri olacak. (Ahlatcı Yatırım)

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
13 − 13 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.