DOLAR 32,5544
EURO 34,8562
ALTIN 2432,533
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsa yeni tarihi rekorla açıldı, uzman ve şirket yorumları

Borsa yeni tarihi rekorla açıldı, uzman ve şirket yorumları
09.12.2021
A+
A-

Küresel piyasalarda karışık seyir izlenirken, Borsa İstanbul yükselişini sürdürüyor. BİST 100 endeksi güne yüzde 0,43 oranında yükselişle 2.013,12 puandan başladı.

Global Yatırım’dan piyasa analizi

Dün global piyasalarda DSÖ ve Pfizer tarafından Omicron varyantına ilişkin gelen açıklamalarla birlikte karışık bir seyir yaşandı. DSÖ, Omicron varyantıyla ilgii daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu belirtirken Pfizer, 3. doz aşının Omicron varyantını nötralize ettiğini duyurdu. Bu sabaha baktığımızda ise ABD ve Avrupa vadeli endekslerinde hafif satıcılı bir seyir izlenirken Asya piyasalarında genel olarak işlemler pozitif tarafta fiyatlanıyor.

ABD’de yarın açıklanacak enflasyon verileri, önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde yurt dışı fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır. Yurt içi piyasalarda sağlam bir yükseliş trendi içerisindeki hareketlilik devam ediyor. 2000 puan üzerinde yaşanan kapanış sonrasında endekste trend dirençleri 2040 seviyesine yükseldi. Ara direnç olarak 2020 seviyesi takip edilebilir. Destekler 1980 ve 1955 seviyelerinden geçiyor. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek TCMB toplantısından çıkacak kararlar hem kur tarafında hem de borsa tarafında yön konusunda belirleyici olacaktır. Toplantıya kadar mevcut trend içerisinde hareketlilik devam edebilir.

DolarTL tarafında geri çekilmeler sınırlı kalıyor. Ancak yükseliş yönünde hamleler de yeni tepe oluşturmuyor. Kurda önümüzdeki hafta gerçekleşecek TCMB toplantısı öncesinde bekleme moduna geçildiğini söyleyebiliriz. Dirençler 13,80 ve 13,95 seviyelerinden geçerken en yakın destek 13,40-13,50 bandı olarak takip edilebilir.

Ekonomi ve Politika Haberleri:

(+) Yabancı yatırımcılar Kasım ayında 708 mn USD ile net alıcı tarafında yer aldılar… BIST yönetimi tarafından yayımlanan verilere göre yabancı yatırımcılar
Kasım ayında nette 708 milyon USD alım gerçekleştirdiler. Kasım ayında en çok alım yapılan hisseler TUPRS (114,8 mn USD), SISE (109,9 mn USD), THYAO (103,7 mn USD), ISCTR (61,3 mn USD) ve PETKM (46,9 mn USD) olurken en çok satış yapılan hisseler ise GARAN (-98,1 mn USD), TTRAK (-40 mn USD), KCHOL
(-36,6 mn USD), GLYHO (-10,5 mn USD) ve ENKAI (-8,5 mn USD) oldu.

Sektör ve Şirket Haberleri:

(=/+) BIMAS hisse geri alımı… Bim, Yönetim Kurulu’nun 06.12.2021 tarihli pay geri alım kararına istinaden 08.12.2021 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına
76,85 TL fiyattan toplam 130.000 TL nominal değerli BIMAS paylarını geri aldığını duyurdu. Geri alınabilecek maksimum pay miktarı 5.000.000 adet, ayrılacak
fon tutarı 450 milyon TL olarak açıklanmıştı. Geri alım işlemini, hisse fiyatının desteklenmesi anlamında kısmi olumlu olarak değerlendiriyoruz.
(=/-) Fitch ULKER’in kredi notunu aşağı yönde revize etti… Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Ülker Bisküvi’nin uzun vadeli kredi notu
olan “BB-“’yi bir kademe indirerek “B+” olarak revize etti. Açıklamayı hisse performansı için sınırlı negatif olarak değerlendirmekteyiz.

Borsada ucuz hisseler nasıl bulunur? TIKLAYINIZ!

(=/+) KFEIN yurt dışında ortaklık için niyet mektubu imzaladı… Kafein Yazılım önceki gün Kırgızistan Bişkek merkezli, telekomünikasyon sektöründe yazılım ürün ve hizmet sağlayıcısı olan “MEIR International KG” ye yatırım yapılarak şirket ortağı olunmasına ilişkin görüşmelere başlandığını duyurmuştu. Dün akşam yapılan
açıklamada ise taraflar arasında karşılıklı hak ve yükümlülüklerin belirlenmesi ve müzakere süreçlerinin başlatılması niyetini içeren ve bağlayıcı olmayan bir niyet
mektubu imzalandığı belirtildi. Yurt dışında şirket satın alımı ve ortaklık projelerini, gelecekte yaratabileceği katkı düşünüldüğünde olumlu değerlendiriyoruz.
Önceki günkü açıklamanın devamı niteliğinde olması dolayısıyla haberi sınırlı olumlu olarak yorumluyoruz.

(=/+) TKFEN’in bağlı ortaklığı Katar’da proje aldı… Tekfen Holding, bağlı ortaklığı Tekfen İnşaat’ın Katar’da North Field East Onshore projesi EPC-1 paketine ait
Common Offsites 2 genel işlerini üstlenmek üzere düzenlenen ihaleyi kazandığını duyurdu. Projenin 53 ay içerisinde tamamlanması bekleniyor. 400 milyon doların
üzerinde olması öngörülen toplam proje bedeli 10 Şubat 2022’ye kadar açıklanacak.

Tekfen’in Eylül sonu itibariyle 1,46 milyar TL kalan iş portföyü (backlog) bulunmaktadır. Yeni proje alımını, döviz bazlı gelir üretimine sağlanacak katkı dolayısıyla kısmi olumlu olarak değerlendiriyoruz.

(=) ISCTR yurt dışında borçlanma aracı ihracı için yetki verdi… İş Bankası, yurt dışında ihraç edilmek üzere, toplamda 5 milyar ABD Doları veya Türk Lirası da dahil
diğer para birimlerinde muadili tutara kadar, sabit ve/veya değişken faizli, borçlanma aracı ihracı için Genel Müdürlük’e yetki verdi. Haberi nötr olarak değerlendiriyoruz.

Günlük Takvim

Ülke Saat Veri Beklenti Önceki
Almanya 10:00 Dış Ticaret Dengesi (Ekim) 13,6 Milyar EUR 16,0 Milyar EUR
Almanya 10:00 Cari İşlemler Dengesi (Ekim) 17,0 Milyar EUR 19,6 Milyar EUR
ABD 16:30 İşsizlik Maaşı Başvuruları (Haftalık) 220 Bin 222 Bin
ABD 18:00 Toptan Satış Envanterleri (Ekim – Aylık – Nihai) 2,2% 2,2%
ABD 21:00 30 Yıllık Tahvil İhalesi (22 Milyar USD

İnfo Yatırım Menkul Değerler’den öne çıkan şirket haberleri

Güne başlarken, şirketlerin sermaye artırımları, iş anlaşmaları, ortaklık yapılarındaki değişimler, öne çıkan projeleri neler? Piyasalar açılmadan okunması gereken şirket haberleri…

#AKBNK – 64 gün vadeli 269,8 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.

#ATATP #PKENT – VBTS kapsamında şirket paylarına 7 Ocak’a kadar emir tedbiri paketi getirildi.

#AYES – Şirketin İngiltere’ye olan Çelik Hasır ihracat bağlantısının kalan 1.300 tonluk kısmının sevk edilerek siparişin tamamlandığı açıklandı.

#BASGZ – Ankara Ayaş’a CNG yöntemiyle doğalgaz arzı sağlandığı açıklandı.

#BLCYT – Şirket iştiraki Biteks’in GES projesinin 2. fazının TEDAŞ tarafından kabulünün yapılarak tam kapasite ile elektrik üretimine başlayacağı açıklandı.

#CRDFA #MEGAP #NIBAS #SELVA #PEKGY – VBTS kapsamında şirket paylarına 7 Ocak’a kadar açığa satış ve kredili işlem yasağı getirildi.

#DERHL – Şirket bağlı ortaklığı Havana Motorlu Araçlar’ın sermayesinin 20 milyon TL’den 100.000 TL’ye indirilmesi işlemi tescil edildi.

#DMSAS – Şirketin üyesi olduğu işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası MESS ile şirket fabrikasında yetkili işçi sendikası Birleşik Metal – İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığı, konunun arabulucuya gideceği açıklandı.

#GEDIK -o Etiler Private Şube’si açılması kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.
o 364 gün vadeli 100 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.

#KFEIN – Kırgızistan merkezli telekomünikasyon sektöründe yazılım ürün ve hizmet sağlayıcısı olan Meir International’a yatırım yapılarak şirket ortağı olunmasına ilişkin görüşmelere başlanması kapsamında bağlayıcı olmayan İyi Niyet Mektubu imzalandığı açıklandı.

#ISCTR -o 33 milyar TL’ye kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.
o Yurtdışında 5 milyar TL’ye kadar borçlanma aracı ihraç edilmesi kapsamında Genel Müdürlüğe yetki verildiği açıklandı.

#QNBFB – 48 gün vadeli 88,3 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.

#PSGYO – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler bugün ve yarın toplanacak.

#PENGD – AKFGY ile imzalanan mutabakat kapsamında proje kapsamı geliştirilecek arazilerde rapor hazırlanması için Eva Gayrimenkul Değerleme ile sözleşme imzalandığı açıklandı.

#RYGYO – Adana Sarıçam’daki 46.946 m 2 ‘lik arsa üzerine asma katlarla birlikte inşa edilen 32.444 m 2 ‘lik lojistik deponun kiracıya teslim edildiği, 10 yıllık kira sözleşmesi kapsamında yaklaşık toplam 330 milyon TL gelir elde edilmesinin beklendiği açıklandı.

#RHEAG – Şirketin Erih Enerji’nin sermayesine %25 oranında 5,1 milyon TL ile iştirak edilmesi kararının tescil edildiği açıklandı.

#SARKY – Şirketin üyesi olduğu işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası MESS ile şirkette yetkili işçi sendikası Birleşik Metal – İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığı, konunun arabulucuya gideceği açıklandı.

#SONME – VBTS kapsamında şirket paylarına 7 Ocak’a kadar tek fiyat işlem yöntemi getirildi.

#TACTR – YİP’te işlem gören şirket payları 3 Ocak’tan itibaren OTTO kodu ile işlem görmeye başlayacak.

#TSPOR – Futbolcu Jean Evrard Kouassi ile görüşmelere başlandığı açıklandı.

#TKFEN – Şirket bağlı ortaklığı Tekfen İnşaat ve Tesisat’ın , Chiyoda Technip Adi Ortaklığı idaresinden Katar’da North Field East Onshore projesi EPC-1 paketine ait Common Offsites 2 genel işlerini üstlenmek üzere 400 milyon dolar bedelin üzerindeki ihaleyi kazandığı açıklandı.

#ULKER – Fitch tarafından şirketin Uzun Vadeli kredi notunun BB-‘den B+’ya revize edildiği açıklandı.

#UTPYA – Şirketin %99 bağlı ortaklığı Isparta Elektrik’in 1 milyon TL sermayeli ve sermayesinin %100’üne sahip olduğu Dinar Elektrik’i kurması sonrasında, Dinar Elektrik ile Dinar Elektrik’in satın aldığı, Avrasya Güneş Enerji Sistemler, Ege Güneş Enerji, Payidar Enerji, Uzman Güneş Enerji, Yıldız Güneş Enerji Sistemleri’nin birleştirilmesine karar verildiği açıklandı.

#YEOTK – TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen İTM.383 Referanslı 154 kV Atakum Trafo Yapımı ihalesine en iyi teklifin verildiğinin açıklanması sonrasında, ihalenin başka bir firmaya verildiği açıklandı.

#YKSLN – Gemi sanayine yönelik çelik ürünlerin satışı sırasında pazarda olumlu yönde ayrışması ve markalaşması adına şirketin ticari marka tescil başvurusunun olumlu karşılanarak Shipex markasının 10 yıllığına tescil edildiği açıklandı.

#YKBNK – 86 gün vadeli 296,0 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.

PAY ALIM / SATIM

#AKSA – Emniyet Ticaret tarafından 29,64 – 29,70 TL fiyat aralığından 37.000 adet pay alınırken, şirket sermayesindeki payı %20,07’ye yükseldi.

#BIMAS – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 130.000 adet pay 76,85 TL fiyattan geri alındı.

#CRDFA – Altınbaş Holding tarafından 4,85 TL fiyattan 1.750.000 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %46,55’e geriledi.

#COSMO – Hakan Ertaç tarafından 9,10 TL fiyattan 6.665 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %12,32’ye geriledi.

#EDATA – Hülya Sözübir tarafından 14,00 – 14,71 TL fiyat aralığından 250.330 adet pay alınırken, şirket sermayesindeki payı %0,55’e yükseldi.

#FRIGO – AG Girişim Holding tarafından 4,12 TL fiyattan 900.000 adet pay Borsa dışından satılırken, şirket sermayesindeki payı %5,01’e geriledi.

#PAGYO – Zekeriya Fındıkoğlu tarafından 8,33 – 8,41 TL fiyat aralığından 7.945 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %0,18’e geriledi.

#SNKRN -o Ümit Çetin tarafından 22,94 – 23,00 TL fiyat aralığından 680.000 adet pay alınırken, şirket sermayesindeki payı %9,84’e yükseldi.
o Özkan Doğan tarafından 827.000 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %0,07’ye geriledi.

SERMAYE ARTIRIM

#DOGUB – Şirket sermayesinin 30 milyon TL’den %30 oranında bedelli olarak 9 milyon TL nakden artışla 39 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında rüçhan haklarının kullandırılmasının ardından kalan 44.187 adet pay Borsa Birincil Piyasa’da satılarak sermaye artırımı tamamlandı.

#EUHOL – Şirket sermayesinin 60 milyon TL’den %400 oranında bedelli olarak 240 milyon TL nakden artışla 300 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından olumsuz karşılandı.

#EPLAS – Şirket sermayesinin 20 milyon TL’den %900 oranında bedelli ve %500 oranında bedelsiz olarak 300 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından olumsuz karşılandı.

#KLNMA – Şirket sermayesinin 1,6 milyar TL’den %6,25 oranında bedelli ve %18,75 oranında bedelsiz olarak 2,0 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onayandı.

#SEKUR – Şirket sermayesinin 13,9 milyon TL’den %152,07 oranında bedelsiz olarak 21,1 milyon TL artışla 35 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından olumsuz karşılandı.

İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR