DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsa İstanbul sağlam duruyor

Borsa İstanbul sağlam duruyor
21.05.2021
A+
A-

Küresel piyasalarda güne başlarken, pozitif seyir hakim oluyor. Veri gündeminde yoğunluğun olduğu haftanın son işlem gününe Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi yüzde 0,46 oranında yükselişle 1.456,44 puandan başladı

Enflasyon ve Fed’in politikalara yönelik tartışmalar devam ederken, aksi bir gelişme olmamasına rağmen, piyasalarda risk iştahının yeniden artış kaydettiği görüldü. Yurtiçi piyasalarda dün negatif ayrışma izlenirken, Borsa İstanbul’da bankacılık öncülüğünde sektörel ayrışmalar göze çarptı. Bugün veri takvimi yoğun olacak. yurtiçinde ve dışında siyasi, salgın ve aşılama gelişmeleri gündemde yerini koruyor.

Bankacılık endeksindeki güçlü görünüme karşın, sınai endeksindeki satışlar nedeniyle dün BIST 100 Endeksi dün günü yüzde 0,67 oranında düşüşle 1.449 seviyesinden tamamladı. Çin’deki gelişmeler ile son günlerde küresel metal fiyatlarındaki oynaklık öne çıkınca, daha önce endekste yükselişlerde ön plana çıkan demir çelik sektörü son günlerde endeksi baskılayan ana sektör konumuna geçti. Haftanın son işlem gününde BİST 100 endeksinde pozitif görünüm hakim oluyor. Dün yurtdışı hisse endekslerinde yükselişler yaşanırken, bugün de ABD ve Avrupa endeks vadelilerinin pozitif başlangıç yaptığı, Asya’da ise pay piyasalarının karışık seyrine devam ettiği görülüyor.

 

BORSA İSTANBUL

Küresel piyasalar yoğun veri gündemi ve merkez bankası yetkililerinin açıklamalarına odaklanırken, yurt içinde dün Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,67 değer kaybıyla 1.449,82 puandan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde tüketici güven endeksinin, yurt dışında ise dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini söyledi. ECB Başkanı Christine Lagarde ve Fed yetkililerinin açıklamalarının pay piyasalarının yönü üzerinde belirleyici olacak.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, 1.445 seviyesi üzerinde kapanış pozitif gelişme olurken, yükselişin güçlenmesi için 1.465 seviyesinin yukarı yönlü kırılması gerekiyor. 1.465 direncinin yukarı kırılması halinde öncelikle 1.475 ardından 1.490 ve 1.510 seviyeleri hedefte bulunuyor. Endeks kısa vadede 1.461 seviyesi altında kaldıkça tepki yükselişleri oluşsa da kar satışlarının ilk hedefinin
18-50 GHO’nın geçtiği 1.427-1.434 aralığı olmak üzere, aşağıda da 1.405-1.406 aralığına doğru devam etmesi bekleniyor. Kısa vadeli göstergelerdeki negatif eğilimin sürmesi yükseliş denemelerinin kar satış fırsatı olarak kullanılabileceğine işaret ediyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler ise yoğun olacak. Türkiye’den 10.00’da mayıs ayı Tüketici Güven Endeksi 14.30’da da mart ayı Konut Fiyat Endeksi ve haftalık para ve banka istatistikleri. Yurt dışında da mayıs ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI’lar öne çıkarken, 10.30’da Almanya, 11.00’de Euro Bölgesi, 11.30’da İngiltere ve 16.45’te ABD verisi gelecek. Ayrıca 17.00’de Euro Bölgesi, mayıs ayı Tüketici Güven Endeksi ve ABD, nisan ayı ikinci el konut satışları izlenecek.

BİST 100 endeksi güne yüzde 0,46 oranında yükselişle 1.456,44 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 6,62 puan ve yüzde 0,46 değer kazanarak 1.456,44 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,52 ve holding endeksi yüzde 0,64 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,64 ile holding ve yatırım, tek gerileyen ise yüzde 0,74 ile inşaat oldu.

 

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda dün risk algısındaki iyileşmenin etkisiyle alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamalarının yanı sıra yoğunlaşan veri gündemi takip edilecek.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı tutanaklarında varlık alımlarının hızının tartışılmaya başlanabileceği sinyali vermesinin ardından piyasalarda artan volatilite, dün açıklanan makroekonomik verilerin küresel ekonomide iyileşmeye işaret etmesiyle yerini yükselişe bıraktı.

Enflasyonist endişeler ile istihdam piyasasında henüz salgın öncesi seviyelerin yakalanamaması, Fed’in faiz artırımları konusunda net bir yönlendirme yapması önündeki temel engel olmaya devam ederken, dün ABD’de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları 444 binle Mart 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Philadelphia Fed İmalat Endeksi ise mayısta bir önceki aya kıyasla 19 puan azalarak 31,5’e indi.

Açıklanan verilerin istihdam piyasasında salgın öncesi seviyeler henüz yakalanamasa da iyileşmenin sürdüğünü ortaya koymasının ardından New York borsasında yükselişler yaşandı. Dow Jones endeksi yüzde 0,55, S&P 500 endeksi yüzde 1,02 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,77 değer kazandı. Dolar endeksi dün 90,2’den başladığı günde 89,8 seviyesine kadar gerilerken, bugün 89,7 seviyelerinde yatay hareket ediyor. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi de dün yüzde 1,68’den yüzde 1,62’lere kadar düşmesi sonrası bugün yüzde 1,63 seviyesinde bulunuyor. ABD endeks vadelilerinin ise yeni güne yükselişle başlaması dikkati çekiyor.

Analistler, bundan sonraki süreçte Fed’in para politikası sıkılaştırmasının zamanlamasına ilişkin yönlendirmelerinin risk iştahını belirleyen temel faktör olacağını belirterek, bu kapsamda bugün Fed San Francisco Şubesi Başkanı Mary Daly, Fed Atlanta Şubesi Başkanı Raphael Bostic, Fed Richmond Şubesi Başkanı Thomas Barkin ve Fed Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan’ın yapacağı ekonomik görünüm değerlendirmelerinin öneminin arttığını söyledi.

Bugün ayrıca ABD’de mayıs ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, tahvil piyasasındaki fiyatlamaların da izleneceğini kaydetti.

Avrupa tarafında dün Avrupa Birliği (AB) kurumları, Birlik sınırları içinde seyahatlerde kullanılması planlanan “aşı sertifikası” konusunda uzlaştı. Öte yandan Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, üyelerine yaptırım uygulayan Çin ile AB arasındaki yatırım anlaşmasını onaylamayacaklarını bildirdi. Pay piyasaları tarafında ise risk iştahındaki iyileşme ile dün yükselişler yaşanırken, euro/dolar paritesi yeniden 1,22’nin üzerine çıktı. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1’lik, Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,7’lik ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,29’luk değer kazancıyla günü kapattı.

Analistler, bugün Euro bölgesinde yoğun veri gündeminin yanı sıra ECB Başkanı Lagarde’nin değerlendirmeleri ve Euro Grubu ile AB üyesi ülkelerin maliye bakanlarının toplantısından gelecek açıklamaların takip edileceğini aktararak, yoğun haber akışı öncesinde endeks vadelilerinin güne pozitif başlangıç yaptığına işaret etti.

Asya tarafında Japonya’da nisan ayı enflasyonunun yüzde 0,4 ile beklentilerden daha fazla gerilemesinin ardından pay piyasaları karışık seyrederken, kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 yükseldi, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 geriledi.

 

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 8,3890 liradan, euro 10,2670 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 8,3870 liradan alınan dolar, 8,3890 liradan satılıyor. 10,2650 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 10,2670 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,3640 lira, euronun satış fiyatı ise 10,2150 lira olmuştu.

Dün 8,34-8,42 bandında seyreden dolar/TL ise bugün yüzde 8,39 seviyelerinde bulunuyor.

Öte yandan önceki gün sert düşüşlerin yaşandığı kripto para piyasasında dün fiyatların yeni denge seviyelerini bulduğu görülürken, Bitcoin’in fiyatı yeniden 40 bin doların üzerine çıktı. Kısmen kayıplarını telafi eden Ethereum ise 2.780 dolar civarında dengelendi.

 

EMTİA PİYASALARI

Altın fiyatları, dün güne 1.869 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde zaman zaman sert fiyatlamalar izlendi. Aşağı yönlü hareketlenmelerde destek seviyeleri test edilirken, yukarı yönlü hareketlenmeler de yaşandı ve 1890 seviyelerine çıktığı görüldü. Altın fiyatları günü açılış seviyelerinden tamamladı.

Petrol piyasası fiyatlamalarında dün, nükleer anlaşma müzakerelerde ana yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşma sağlandığı haberleri ile İran’ın petrol arzını artırabileceği ve Asya ülkelerinde yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayılarına ilişkin endişelerin talep yönlü baskı yaratmaya devam etmesi etkili oldu. Bu gelişmelerle Brent petrolün varil fiyatı dün düşüşünü 3’üncü güne taşıdı ve günü yüzde 2,5 azalışla 64,8 dolardan tamamladı. Bugün kayıpların kısmen telafi edilme çabasıyla 65,1 dolarda seyreden Brent petrolün varil fiyatının, haftalık bazdaki düşüşü ise yüzde 5’i aştı.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 65,14 dolardan işlem görüyor.

Dün 67,17 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 65,11 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.54 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,05 artışla 65,14 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 62,13 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD ile Avrupa ülkelerinde yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını kısıtlamalarının kaldırılmaya başlanmasının petrol talebine olumlu yansıyacağı beklentileriyle kısmi bir yükseliş kaydederken, arz fazlası endişeleri fiyatları baskılamaya devam ediyor.

Avrupa tarafında İngiltere ve Fransa Kovid-19 tedbirlerini aşamalı olarak kaldırmayı sürdürürken, birçok ülke de vaka sayılarını dikkate alarak Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve İngiltere’den turist kabul etmeye başladı. Son olarak dün AB kurumları, Birlik sınırları içinde seyahatlerde kullanılması planlanan “aşı sertifikası” konusunda uzlaştı. Buna göre, AB üyesi ülkeler, sertifika yürürlüğe girdikten sonra ek test veya karantina gibi seyahat kısıtlamalarından kaçınacak.

Fiyatları baskılayan bir diğer etken de İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin dün Avusturya’nın başkenti Viyana’da devam eden nükleer anlaşma müzakerelerinde ana yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşma sağlandığı, bazı detaylarla ilgili görüşmelerin ise sürdüğü açıklaması oldu. Anlaşmaya varılması halinde İran’ın petrol ihracatına resmi olarak başlayacak olması talep sıkıntısı çeken piyasada arz fazlası endişelerini besleyerek fiyatların yukarı yönlü seyrini kısıtlıyor.

Asya tarafında ise vaka sayılarındaki artış ve buna bağlı olarak alınan yeni tedbirler de petrol talebinin zayıf kalmaya devam edeceği endişelerini artırarak fiyatların baskılanmasına neden oluyor.

Brent petrolde teknik olarak 65,26 ile 65,55 dolar aralığının direnç, 64,97 ile 64,68 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

 

VADELİ PİYASA

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) haziran vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yükselişle başlamasının ardından 1.552 puanda dengelendi.

Haziran vadeli endeks kontratı, açılışta en yüksek 1.554,00 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 0,5 üzerinde 1.552,00 seviyesinde işlem görüyor.

Dün, gün içinde 1.525 puana kadar gerileyen endeks kontratı, bu seviyede etkisini artıran alımlarla kayıplarını kısmen telafi etse de normal seansı önceki kapanışa göre yüzde 0,4 azalışla 1.544,75 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam senasında 1.550,25 seviyesine çıktı.

Analistler, bugün yurt içinde tüketici güven endeksinin, yurt dışında ise dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini bildirdi.

Teknik açıdan endeks kontratında 1.560 puanın direnç, 1.540 ve 1.525 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.