DOLAR 32,3807
EURO 34,7755
ALTIN 2408,753
BIST 10045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Black Friday” alışveriş çılgınlığında Türkiye rekor kırdı

28.11.2018
A+
A-

Bankalararası Kart Merkezi, dünyanın dört bir yanında heyecanla karşılanan alışveriş çılgınlığı Black Friday ile ilgili Türkiye verilerini açıkladı.

Bu yıl 23 Kasım Cuma gününe denk gelen günde internetten kartlı ödemeler 1 milyar TL ile rekor kırarken, her 3 alışverişten 1’i internet üzerinden yapıldı. Black Friday gününde Türkiye’de yapılan toplam kartlı ödeme tutarı ise 3.4 milyar TL’yi buldu. İnternetten yapılan ödemelerde en fazla kart kullanan il ise Iğdır oldu.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 23 Kasım 2018 tarihi kartlı ödeme verilerini açıkladı. Her yıl tüm dünyada kasım ayının dördüncü cuma gününe denk gelen ve Türkiye’de “Süper Cuma”, “Şahane Cuma”, “Muhteşem Cuma” ve “Efsane Cuma” gibi isimler de verilen Black Friday alışveriş festivalinde mağazalar birçok ürüne indirim uygulayarak müşterilerine fırsatlar sundu.

Özellikle Türkiye’de bankalar, yaptıkları kampanyalarla bu günü kart kullanıcıları için daha cazip hale getirdi. BKM’nin açıkladığı verilere göre, 23 Kasım Cuma günü 3.4 milyar TL kartlı ödeme gerçekleşirken, bu rakam 2017 yılının aynı gününe denk gelen cuma günüyle karşılaştırıldığında kartlı ödemelerde yüzde 38 artış görüldü.

 

110 BİN KART İLK KEZ İNTERNETTE KULLANILDI

23 Kasım Cuma günü indirimlerin etkisiyle bir günde 2 milyon farklı kartın internetten ödemelerde kullanılarak rekor kırdığı bilgisine ulaşıldı. Geçen yılın aynı gününde 1,2 milyon farklı kartın internetten ödemelerde kullanıldığı düşünüldüğünde, bu yıl yüzde 80 oranında daha fazla kart internetten kullanıldı. Bugünde kullanılan kartların yüzde 5’i yani 110 bin farklı kartın ise ilk defa internetten ödemelerde kullanılması, indirimlerden faydalanmak için kart kullanıcılarının internet kanalını tercih ettiğine işaret etti.

HER 3 KARTLI ÖDEMEDEN BİRİ İNTERNETTEN

İnternetten yapılan alışverişler dikkate alındığında, 23 Kasım Cuma günü 975 milyon TL tutarında kartlı ödemenin internetten gerçekleştiği görüldü. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, bu yıl internetten kartlı ödemeler yüzde 68 oranında artış gösterirken, kartlı ödemeler içindeki internetten ödeme payı ise rekor kırarak yüzde 29 seviyesine ulaştı.

YÜZDE 62’Sİ ELEKTRONİK EŞYA

Kartlarla toplam 975 milyon TL tutarında internetten ödeme yapılan 23 Kasım 2018’de ödemelerin 602 milyon TL’si yani yüzde 62’si elektronik eşya, giyim ve hava yolları sektörlerinde gerçekleşti. En fazla ödeme yapılan elektronik eşya sektörü internetten toplam kartlı ödemelerin yüzde 37’sini oluştururken, giyim ve aksesuar sektörü yüzde 17’sini, hava yolları sektörü ise yüzde 8’ini oluşturdu.


EN FAZLA İNTERNETTEN ÖDEMEYİ IĞDIR YAPTI

Türkiye’nin her yerinden kullanıcılar internetten alışveriş imkânı sayesinde kendilerine cazip gelen ürünlere ulaşırken, kalabalık nüfusun etkisiyle internetten alışverişlerin yüzde 36’sı yani üçte biri İstanbul’daki kullanıcılar tarafından yapıldı. Toplam kartlı ödemeler içindeki internetten ödemeler baz alındığında ise en fazla internetten alışveriş tercih eden iller yüzde 40’la Iğdır, yüzde 34’le Kırklareli ve yüzde 33’le Çanakkale oldu.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
32 ⁄ 16 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.