DOLAR 32,555
EURO 34,8942
ALTIN 2429,156
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bir sonraki boğa piyasasını hangi sektörler besleyecek?

Bir sonraki boğa piyasasını hangi sektörler besleyecek?
09.01.2023
A+
A-

ABD borsalarında ayı piyasası yatırımcıları oldukça yordu. Yüksek enflasyon ve faiz oranlarının yanı sıra resesyon korkusu da piyasaları olumsuz etkiledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzman ve analistlerin bazıları, dip seviyelerin görüldüğünü düşünürken bazıları ise yükseliş için henüz erken olduğu görüşünde. Peki, boğa piyasasının gelmesi halinde yatırımcılar hangi sektörlere odaklanmalı?

Enerji sektörü

MarketWatch’tan Mark Hulbert, olası bir boğa piyasasını hangi sektörlerin besleyeceğine yakından bakıyor ve düşen bir piyasada en iyi performans gösteren sektörün, yukarı giden yolu göstermeyeceğini iddia ediyor.

Bir sonraki boğa piyasasında hangi sektörün ABD hisse senetlerini yükselteceğini bilmek için henüz çok erken. Ancak o sektörün enerji sektörü olmayacağını söylemek için pek erken değil. Enerji, bu ayı piyasasında en iyi performansı gösteren sektör olarak öne çıktı. Ve son beş yılı aşkın zamandır hiçbir sektör, hem ayı piyasasında hem de ardından gelen boğa piyasasında sektör sıralamasında en üst sıralarda yer almadı.

Ayı piyasası ve boğa piyasası nedir? TIKLAYINIZ!

Ve son beş yılı aşkın zamandır hiçbir sektör, hem ayı piyasasında hem de ardından gelen boğa piyasasında sektör sıralamasında en üst sıralarda yer almadı.
Ned Davis Research tarafından derlenen veriler sayesinde, 1970’lerin başından beri her bir boğa ve ayı piyasasında S&P 500 Endeksi’nin sektör sıralamalarını görebilirsiniz. Veriler, boğa ve ayı piyasası takvimine göre, o zamandan beri 14 tam boğa piyasası ve 14 tam ayı piyasası olduğunu gösteriyor.

Ortalama olarak, 10 S&P 500 sektörü arasında, belirli bir ayı piyasası sıralamasında birinci olan sektörün, sonraki boğa piyasasında performans açısından 9. sırada olduğu ortaya çıkıyor. Tersine, belirli bir ayı piyasasında 10. sırada yani son sırada yer alan sektör de sonraki boğa piyasasında performans açısından ortalama olarak 4. sırada yer alıyor.

Hemen önceki ayı piyasasının aksine, önceki boğa piyasasıyla kıyaslandığında da benzer bir tablo ortaya çıkıyor. Ortalama olarak, belirli bir boğa piyasasında üst sıralarda yer alan bir sektörün, sonraki boğa piyasasında 5. sıraya gerilediği görülüyor. Belirli bir boğa piyasası sıralamasında en altta yer alan sektörün ise bir sonraki boğa piyasasında ortalama 7. sıraya tırmandığı gözleniyor.

1970’lerin başından bu yana, aynı S&P 500 sektörünün birbirini izleyen iki boğa piyasasında sıralamada zirveye çıktığı yalnızca bir örnek bulunuyor.

Peki ya teknoloji?

Teknoloji sektörü söz konusu olduğunda ise, bir sonraki boğa piyasası lideri hakkındaki spekülasyonların özellikle popüler olduğu görülüyor. Mart 2020’de dip seviyelerden başlayan boğa piyasası sırasında öncü bir performans sergileyen teknoloji sektörünün, bu ayı piyasasında ise büyük zarar gördüğü görülüyor.

Yatırımcılar, bir sonraki boğa piyasasında sektörün tekrar üst sıralara çıkacağını umuyor ancak böylesi bir öngörü için elimizde yeterli veri olduğunu söylemek zor. 1970’lerin başından bu yana, aynı S&P 500 sektörünün birbirini izleyen iki boğa piyasasında sıralamada zirveye çıktığı yalnızca bir örnek bulunuyor. O sektör ise, Şubat 1978 ve Nisan 1980’de başlayan boğa piyasalarının öncü sektörü olan ‘sanayi’. Ayrıca, bilgi teknolojileri sektörünün de çeşitli piyasa döngülerindeki sıralamasının özellikle değişken olduğu gözleniyor.

Bu, teknoloji hisselerinin bir sonraki boğa piyasasında vasat veya daha kötü performans göstereceği anlamına da gelmiyor. Teknolojinin ekonomideki rolünün 1970’li yıllardan bu yana muazzam bir şekilde geliştiğini görmek gerekiyor. Yani dünyanın ‘bu sefer farklı olacak’ öngörüsüne bağlanacak kadar büyük değişimler yaşamış olabileceğini de ihtimaller dahilinde görmek gerekiyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.