DOLAR 32,4611
EURO 35,0205
ALTIN 2325,753
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Altın fiyatlarında sert yükseliş, 2023 altının yılı mı olacak?

Altın fiyatlarında sert yükseliş, 2023 altının yılı mı olacak?
02.12.2022
A+
A-

Altın fiyatları 2023 yılına da tıpkı 2022 yılında olduğu gibi güçlü giriş mi yapacak? Son 7 aydır kaybettirirken, kasım ayını yükselişle tamamlayan altın fiyatlarında son gelişmeleri ve olası senaryoları Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.

Altının ons fiyatı, aylık getiri olarak baktığımızda 7 aydır üst üste yatırımcısına kaybettirirken, kasım ayını değer kazancıyla bitirmeye hazırlanıyor. Değerli maden, doların dünyada güç kaybetmesi ve ABD tahvil faizlerinin gerilemesinin etkisiyle yukarı yönlü hareket ediyor. İçinde bulunduğumuz hafta, veri gündemi açısından oldukça yoğun geçiyor.

Finansal Okuryazar olmanın 5 altın yolu! TIKLAYINIZ!

Veri gündemi arasında, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın konuşması ve cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi öne çıkıyor. Bu veriler Altın fiyatlarının yönü açısında da oldukça kritik olacak.

Başkan Powell’ın konuşması bugün Türkiye saati ile 21:30’da gerçekleşecek. Piyasa aktörleri Powell’ın konuşmasında, Fed’in faiz artırımlarında frene basacağı beklentisini teyit etmek için ip uçları arayacak. Fed’in bir sonraki toplantısı 13-14 Aralık tarihinde yapılacak. Piyasalar 4 toplantı üst üste 75 baz puan faiz artırımı yapan bankadan, bu defa 50 baz puan faiz artımı bekliyor. Powell’ın piyasaya beklediğini vermesi halinde, risk iştahının yükselmesi ve doların dünyada değer kaybetmesi bekleniyor. Ters korelasyon etkisiyle de altın fiyatlarının güçleneceği tahmin ediliyor.

Diğer önemli veri ise, ABD kasım ayı tarım dışı istihdam verisi… Ekonomistlerin beklentisi, verinin 200 bin gelmesi yönünde olurken, sürpriz gelecek bir verinin piyasaları hareketlendirebileceği öngörülüyor. Beklentilerinin üzerinde gelecek bir verinin dünyada doları güçlendirmesi, altın fiyatlarını baskılayacağı tahmin ediliyor. Zayıf gelecek bir verinin ise, altın fiyatlarını destekleyeceği tahmin ediliyor.

Ons altın bugün içerisinde en yüksek 1756 dolar seviyesini, en düşük 1747 doları görürken; şu dakikalarda yüzde 0,40 oranında yükselişle 1755 dolarda hareket ediyor.

Gram Altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 1050 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 1051 liradan başladı. Gram altın, gün içerisinde en yüksek 1053,03 lira seviyesini, en düşük 1046,23 lirayı gördü. Gram altın, ons altın fiyatında yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket ederken, saat 11:27 itibarıyla yüzde 0,44 oranında yükselişle 1052,00 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1725 lira, Cumhuriyet Altını da 7 bin 99 liradan satılıyor.

bigpara.hurriyet.com.tr

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.