DOLAR 32,6016
EURO 34,7994
ALTIN 2496,83
BIST 9482,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Özgeçmiş hazırlamanın püf noktaları nelerdir?

15.06.2022
A+
A-

Özgeçmiş hazırlarken birçok format var. Kariyer siteleri de benzer formatları kullanıyor. İnternetten CV hazırlarken zaten rotaları, haritası, doldurması gereken bilgiler belli. Çalışanların ve birçok işsizin ihmal ettiği nokta “başvuruyu özelleştirme”yi yapamıyor olmaları. Yani hangi pozisyon olursa olsun başvuracağın şirkete ve pozisyona göre CV hazırlanmalı. İş arayanlar bunu yapmıyor. Bir günde 30 yere başvuru yapılıyor, 30’undan da cevap alınamıyor. Aslında biraz özen gösterilip, hedefler doğru belirlenip, hedefe özel CV hazırlanıp başvuran pozisyonla ilgili özelliklerini öne çıkarabilse sonuç alınabilecek ama yapılmıyor.

CV’nin etkili olması için CV hazırlarken belli başlı kurallara uymak gerekmekte. Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı’mızın 2011 yılından beri faaliyetini yürüttüğü Özel İstihdam Büromuz www.bagevkariyer.com ‘da edindiğimiz tecrübelerle biraz bu kurallardan bahsedeceğim size. CV muhakkak A4 kağıda yazılmalı. Maksimum 2 sayfa olmalı. Bilgiler kısa ve net olmalı. Uzun paragraflardan kaçınılmalı. Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazılmalı. Bilgisayarda hazırlanmış olmalı. Yazı tipi olarak “Times New Roman” veya “Arial” kullanılmalı. Bu yazı tipleri daha kolay okunur. Karakter büyüklüğü ise 11 ya da 12 punto ile olmalı. Kelime ve cümlelerin altı çizilmemeli. Bu sadece internet adresi kısmında uygulanabilir. İmla kurallarına dikkat edilmeli. Yetenekler ve başarılar ön plana çıkarılmalı. Ters kronolojik sıra takip edilmeli. Başvurulan pozisyona uygun bir ön yazı hazırlanmalı. Gereksiz bilgiler eklemekten kaçınılmalı. Mutlaka son 6 ay içerisinde çekilmiş fotoğraf CV’de yer almalı. Vesikalık fotoğraf olmasına dikkat edilmeli. Fotoğraf iş kıyafeti gibi ciddi bir kıyafetle çekilmeli.

Kariyer Siteleri’nin yayınlamış olduğu pozisyonlarla ilgili, adayların uğraşıp özenle CV doldurmaları lazım. Nasıl bir ürünü satarken paketini oluşturuyor, içerisine kullanım kılavuzunu koyuyor, paketini ambalajlıyor, kalite kontrol damgasını basıyor öyle vitrine koyuyorsunuz ya iş arayan da CV’de kendisini öyle özenli koymalı vitrine.

Kariyer Hedefi

Başvurduğunuz pozisyona uygun özelliklerinizi anlatabileceğiniz, kendinizi tanıtacağınız ve başvuru amacını belirteceğiniz çok kısa bir paragraf yazarak başlamalısınız özgeçmişinize.

Kişisel Bilgiler

Adınızı, açık adresinizi, size ulaşılabilecek telefon numaralarınızı ve e-mail adresinizi özgeçmişinizin başına mutlaka yazmalısınız.

Doğum tarihi, doğum yeri gibi bilgiler mutlaka yazılmalı.

Uyruğunuzu yurt dışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsiniz.

Eğitim Bilgileri

Mezun olduğunuz programları ters kronolojik sıra ile yazmalısınız.

Okurken aldığınız dereceleri ya da önemli başarıları ve genel not ortalamanı belirtebilirsiniz.

Yeni mezunsanız bu bölüm başta olmalı, ama iş deneyimine sahipseniz bu bölümü iş deneyimi bölümünün altına yazabilirsiniz.

İş/Staj Deneyimi

Ters kronolojik sıra ile iş ve staj deneyimlerini yazmalısınız.

Çalıştığınız yerdeki pozisyonunuzu belirterek her birinin altına sorumluluklarınızı ve genel olarak yaptığınız işleri kısaca listelemelisiniz.

Başarılarınızı özellikle vurgulamalısınız.

Beceriler

Bildiğiniz yabancı dilleri ve bilgisayar programlarını belirtebilirsiniz.

Birkaç program ya da yabancı dil biliyorsanız yanlarına hangi seviyede bildiğinizi ekleyebilirsiniz.

Bunların dışında başvurduğunuz pozisyon özelinde yazılabilecek becerilerinizi yazabilirsiniz.

Mesleğinizle ilgili profesyonel kuruluşlara üyeyseniz bunları da yazabilirsiniz.

Eğer pozisyon için gerekli ise ek bilgi başlığı altında sürücü belgenizin olduğunu belirtebilirsiniz.

Eğitimler/Sertifikalar

Katıldığınız mesleki kurs ve eğitimleri, sertifikalarınızı uygun başlıklar altında belirtebilirsiniz.

Referanslar

İki referans yazılabilir.

Yeni mezunsanız referanslarınızın biri hocanızdan, biri de stajyer olarak bağlı çalıştığınız yöneticilerinizden olabilir.

Diğer seçenek ise “Talep edildiğinde verilecektir” ibaresini eklemektir.

Eğer referansınız yoksa bu bölümü eklemeyebilirsiniz.

Son olarak referans gösterdiğiniz kişilere önceden haber vermelisiniz.

 

Sağlıklı günler diliyorum.

Gülşen Aras

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV)

Genel Sekreteri


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.