DOLAR 32,5606
EURO 34,8336
ALTIN 2434,301
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Mutluluk hakkında bilinmesi gerekenler

25.08.2020
A+
A-

İnsanoğlu hayatı boyunca mutluluğu arar, kovalar, bekler…

İş yerinde mutluluk, evde mutluluk, ilişkilerde mutluluk, ekonomik mutluluk ve dahası. Sanki her an ve her alanda mutlu olunmalıymış gibi. Çoğu zaman kişiyi mutsuz eden bir gün ve o gündeki deneyimler için hayatın sonuymuş gibi davranılır. Oysa kötü olan sadece o gündür, yaşamın kendisi değil. Gün de biter, yaşanan her neyse o da. Lakin takılı kalmaktan alı koyamaz insan kendini. Saatlerce, günlerce konuyu zihninde tekrarlar durur.

Mutluluk hakkında bilinmesi gerekenler

Şimdi, hafızlarınızda kaldığı kadarıyla, yaşadığınız ömre, yıllara dönüp bir bakmanızı istiyorum. Neler hatırlıyorsunuz? Benliğinizde neler kalmış?

 

Çocukluğunuzdan, gençlik yıllarınıza, anne babalarınızla olan çatışmalarınızdan, ilk aşkınıza veya ilk kalp ağrınıza. Evlilik kararınıza ve seçtiğiniz hayat arkadaşına. Belki en yakın arkadaşlıklarınıza, belki onlardan kopuşunuza. Öyleyseniz, ilk anne ve babalığı tattığınız yıllara, o koca hayat serüveninize dönüp bir bakın istiyorum.

Mutluluk hakkında bilinmesi gerekenler

Şuana kadar neler yaşamamışsınız ve yaşadığınız her günden ne öğrenmişsiniz? Öğrenmeyi seçmiş misiniz?  Nasıl hissetmeyi, nasıl yaşamayı seçmişsiniz? Neleri bilinçaltınıza gömmüşsünüz, neleri yok saymaya çalışmışsınız veya hala çalışıyorsunuz. Başarılarınıza ya da başarısızlıklarınıza da bakın? Fiziksel ve ruhsal bedeninizin sağlık durumuna da bakın, neymiş, nasılmış yıllar geçerken neler olmuş ve tabi ki şuan hangi noktadasınız? Gözlerinizi kapatın, derin birkaç nefes alın, verin ve düşünün…

 

Eminim ki aklınıza birçok negatif anı ve hatıra gelmiştir. Zihnin en önemli özeliklerinden biridir bu. Kötüyü iyiden daha önce hatırlamak! Hedonik adaptasyon, yani olumsuza odaklanma. Üstelik bunları çok uzun yıllar hatırlanabilir kılmak da yine zihnimizin en iyi yaptığı işlerden biri. Ben bilinçaltını bir kumbara benzetirim hep. Yaşadığımız her şeyi biriktiren, doğduğumuz andan gözlerimizi kapatacağımız ana kadar bizim için birikimler yapan bir kumbaraya. Güya korumacıdır da, bir tehditle karşılaştığımız an hemen savunmaya geçer ve biriktirdiklerini bonkörce önümüze döker. Lakin bu bonkörlük bizim, anda kalmamızı fazlasıyla zorlaştırır tabi. Çünkü  önümüze dökülenler genellikle negatif kayıtlardır ve dediğim gibi onları daha çabuk ve çok daha uzun süre anımsarız.

Mutluluk hakkında bilinmesi gerekenler

Çoğu zaman,  zora girdiğinizde, negatif olayların sonrasında ya da önemli kararın öncesinde, değişmeyi istediğinizde ve adım atacağınızda, kendinizi özgüvensiz, sevgisiz, değersiz, endişeli, bazen tükenmiş veya yalnız hissettiğiniz oluyordur değil mi? Çünkü bunu hissetmeniz için gereken her şey o an zihninizdedir. Kendinizi mutsuz hissettiğiniz an mutlaka zihin bilinçaltını da tarar. Geçmiş kayıtlara döner, duyguları benzeştirir ve kötü hissettiren konuya göre hemen korkular belirir ve içimizdeki ses konuşmaya başlar. Böylelikle ne olduğunu anlayamadan koca bir mutsuzluğa hapsoluverirsiniz.

 

O an kolayca yapılabilecek tek şey derin bir nefes almaktır. Yaşanan her neyse mutlaka geçip gidecektir. Geçmişi anımsıyor ve mutsuz oluyorsanız, kendinize tekrar etmelisiniz ki “Şimdideyim ve anda bir sorun yok”, “ Bunun için geçmişte zaten mutsuz olmuştum ve olanlar geçmişte kaldı ve artık. BİTTİ”.

 

Şimdi bunu bir örnekle farklı bir açıdan değerlendirelim; Okyanus da fırtınalar kopar dalgalar metrelerce yükselir, suyun yüzeyinde her şey alabora olur ama dip sakindir. Her şey yerli yerindedir. İnsanın doğası da böyledir işte! Kişi dışsal koşullara ve şartlar göre değişmeyen içsel mutluluğunu, huzurunu kontrol etmeyi başardığı an, her ne yaşanırsa yaşansın biteceğini bilir. Başa çıkabilmenin yollarını arar ve ders almasını bilir ve öğrenir. Buda bir sonrakine çok daha hazırlıklı olmayı sağlar. Elbet mutsuzluklar olacak! Gerçek mutluluk, mutsuzlukla baş edebilmekten gelir.

Mutluluk hakkında bilinmesi gerekenler

Artık bilim bile mutsuzluğu değil, mutlu olan insanların, bunu nasıl başarabildiğini araştırıyor. Öyleyse yaşanan her mutsuzluk bir deneyim, öğreti olarak dursun biz mutlu insanların ne gibi kazanımları var onlara bakalım…

 

MUTLU İnsanlar; Daha uzun yaşarlar.

MUTLU İnsanlar; Daha sağlıklıdırlar.

MUTLU İnsanlar; Bağışıklık sistemleri daha güçlüdür.

MUTLU İnsanlar; Daha enerjiktirler.

MUTLU İnsanlar; Daha üretici ve verimlidirler.

MUTLU İnsanlar; Daha yaratıcıdırlar.

MUTLU İnsanlar; Daha başarılıdırlar.

MUTLU İnsanlar; Evliliklerinde daha mutludurlar.

MUTLU İnsanlar; Daha çok seviliyorlar

 

Peki mutlu olmak için ne mi yapmalısınız?

 

Şükran duyun; Bir günlük tutun, her gün şükredecek en az iki şey bulun ve yazın.

Eksersiz yapın; Yürüyün, koşun, bedeninizi strese sokmayacak sporlar yapın.

Doğru nefes alın; Diyaframı kullanarak (karından) yavaşça nefesler alın ve verin.

Kendinize zaman ayırın, nazınızın geçebileceği ve sizi koşulsuz seven insanlar bulun. Derin, doyurucu sağlıklı ilişkiler kurun. Cemal Süreyya ne demiş? Güzel hayat isteyen güzel insanlar biriktirsin.

 

“Doğru sorular doğru cevapları getirir” derim hep. Kendinize soru sorun ve yanıtı bekleyin.

 

Hayatımda en önemli amacım ne?

 

Anlamlı bir hayat nedir?

 

Mutluluk benim için nedir?

 

Bu soruların cevapları herkes için bir birinden çok farklıdır. Çünkü her birey birbirinden eşsizdir. Bazılarımız başarı mutluluk getirir diye düşünürken,  bazılarımız için mutlu bireyler başarıya kolayca ulaşır cümlesini duymak mümkündür. Bana göre de öyledir. Okyanus örneğindeki gibi. Kişi kendisi ile barışık ve mutluysa, dünya ile de barışık ve mutlu yaşar. Daha sağlıklı, daha enerjik, daha çalışkan, daha umutlu, daha verimli ve daha bir çok güzellikler o bedende, zihinde ve ruhta toplanır.

 

Mutluluğu önce kendi içinizde büyütmeniz , sonra da tüm dünya ile paylaşmanız dileği ile  …


YORUMLAR

Solve : *
28 ⁄ 2 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.