DOLAR 32,3331
EURO 35,0105
ALTIN 2325,495
BIST 9094,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kontrolümde olanlar ve olmayanlar – Dr. İzzet Memi

Oldukça popüler bir görsel kendileri… Sıklıkla sosyal medyada karşınıza da çıkmıştır. Peki ne anlatıyor bu görsel?

Daha önemlisi bu görselin söylemeye çalıştığı şey felsefi ve bilimsel olarak tutarlı mı?
Şimdi efendim başkalarının düşündüğü, yaptıkları, hareketleri vs. vs. kontrol edilemiyorsa, demek ki benimkiler de kontrol edilemez. Eğer bu durumlar etki edilemez durumlarsa, o zaman benim durumlarım nasıl etki edilebilir bir hal alabilir?
E hadi o zaman deniz manzarası düşünme şimdi. A a a a direk olarak düşünceni kontrol ettim senin. Hani yoktu başkalarının düşünceleri üzerinde etkim?
Dur daha yeni başlıyoruz kaçma bir yere ? (bak yazıya devam etmen için yine manipüle etmiş oldum seni.)
Şimdi gelelim çemberin içine.
Bir fikir nasıl ortaya çıkıyor? Ve işin trajikomik kısmı bu fikirde senin bir kontrolün var mı?
Mesela aklına bir fikir geldi, daha önce hiç olmayan, orijinal… E hadi kontrol etsene bu fikri, neden daha önce getirmedin aklına?
Veya dur dur fazla agresif oldu bu, e hadi çok istediğin hayalini de düşünme, veya çok sinirli olduğun durumu da düşünme… Veya ölüp bittiğin aşık olduğun kişiyi de düşünme…
Ah ah ah, sana şov olsun diye paylaşılan bu resmin altının nasıl dolmadığının farkındasın değil mi? Çünkü bunu paylaşan, daha ne paylaştığını bilmiyor.
Bir fikir nasıl oluşur? Akıl hafızadan kayıt çeker, algın o anki duygu durumunla bütünsel şekilde durumu yorumlamanı sağlar ve tüm bunlar bir gelecek öngürüsü ortaya koyarak sende bir fikir oluşturur. Tüm bunlar olurken, ne hafızan ne duygu durumun ne de gelecek öngörün senin elinde değil, nasıl kontrol etmeyi düşünüyorsun fikirlerini? Bu fikirler sana karar aldırır, çünkü bütün bu 3’lü sistem beynin tarafından rasyonel hale getirilir ve tam tepki verecekken… ? İşte tek kontrol şansın olan yer burası. Karar verdiğin anla, harekete geçtiğin an arasındaki boşluk. Burada kendine bir dur diyebilmek. Olay acaba gerçekten sandığım gibi mi diyebilmek. Burada en faydalı halimi mi ortaya koyuyorum diyebilmek.
Hadi sıcak bir çay düşünme… Hooop yine kontrol ettim düşünceni? Dur hemen tepki verme, bak tek kontrol edebildiğin tepkin zaten


YORUMLAR

Solve : *
4 × 24 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.