DOLAR 32,5529
EURO 34,888
ALTIN 2430,447
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Fitoterapi nedir ve nasıl uygulanmalı?

Fitoterapi bitkiler ile tedavi anlamına gelir. Fitoterapi’nin klasik tanımı bitkilerin belli bölümlerini veya tamamını bütünlüğünü bozmadan, özel hazırlanan ilaç formlarını kullanarak hastalıklardan korunma veya hastalıkları tedavi etme yöntemidir.

Fitoterapi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ve Türkiye’de GETAT (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları) kapsamında geleneksel bir tedavi yöntemi olarak kabul edilse de oldukça bilimsel bir zemine oturtulmaktadır.

Fitoterapi nedir ve nasıl uygulanmalı?

Bitkilerin şifa etkisi tarih boyunca biliniyor ve uygulanıyor, zira hem insanlar hem de hayvanlar bu sayede günümüze kadar hastalıklarını sağaltarak gelmişlerdir.

Örneğin, MÖ 17. yüzyılda Eski Mısır’da kimyon, keten ve kenevir tohumlarının sağlık alanında kullanıldığı yapılan arkeolojik kazılarda görülmektedir. Bitkilerin sağaltım amaçlı çok eskilerden beri kullanılıyor olmasından dolayı Fitoterapi geleneksel bir sağaltım yöntemi olarak sınıflandırılır.

 

Oysa son 25-30 yıldır artık bitki etken maddelerinin yani bitki biyokimyasının insan ve hayvan sağlığına olan etkileri detaylıca araştırıldı ve bazı bitkilerin ya hiç kullanılmamasına ya da sınırlı kullanılmasına karar verildi. Bu düzenleme 37 ülkenin üyesi olduğu Avrupa Farmakope Komisyonu tarafından yapılır, Türkiye de bu komisyonun üyesidir.

Fitoterapi nedir ve nasıl uygulanmalı?

Tarihte halklar veya etnik gruplar özel şifacılara ve şifa yöntemlerine sahipti; söz konusu halkın sağlığı, özel bilgilerle donanımlı bu kişiler tarafından korunuyordu. Bu kişiler doğayı ve bitkileri çok iyi tanıyorlardı, onunla bir harmoni içinde yaşıyorlardı, bitkilerin etkileri konusunda derin bilgiye sahiplerdi; zira hangisini, hangi durumda ve hangi dozda kullanacaklarını çok iyi biliyorlardı. O zamanlar bitkiler ticarileşmediği için onların kullanımı için bir düzenleme gerekmiyordu.

Fitoterapi nedir ve nasıl uygulanmalı?

Zamanla insanların doğaya olan bağı ve dolayısı ile saygısı azaldı, bilgeler yok olmaya başladı. Bitkiler tıbbi amaçlı kullanılmaz oldu. Sentetik üretilen ilaçlar mevcut sağlık sorunlarını çözemez olunca, çok eskilerde uygulanan doğal tedavi yöntemleri tekrar hatırlanmaya başlandı. Hatta sağlık hizmetleri çok önemli bir ekonomik sektör oldu. Tıbbi ve aromatik bitkiler ise dünya piyasasında bir ticari araç pozisyonuna girdi. Bitkilere bütünden kopuk bir şekilde misyonlar yüklenir oldu.

 

Oysa bu bitkilerin şifa etkisinin olabilmesi için doğru bölümünün uygun zamanda hasat edilmesi, uygun koşullarda kurutulması ve saklanması gerekir. Bu bitkileri tedavi amaçlı uygulayanların tıp bilgisi, bitki şifa bilimi konusunda eğitimli ve bitkileri olabildiğince derinden tanıyor olmalarında fayda var.

Fitoterapi nedir ve nasıl uygulanmalı?

Bu nedenle uzun süredir sunduğumuz 650 saatlik Fitoterapi Temel Eğitimi ile bu detaylı bilgilerle bitkileri tanıtmaya çalışıyorum.

 

https://youtu.be/2FFicXbOm_c

 

Bitkilerle tedavi etmek yani Fitoterapi uygulamak, bitki şifa biliminde çok sonraki aşamadır. Çünkü bitki ile tedavi bir doğal tedavi yöntemidir ve kişiye özel yapılırsa kalıcı ve sürdürülebilir olur. Örneğin televizyon kanallarında veya sosyal medyada paylaşıldığı gibi şu hastalıkta bu bitki veya bitkiler kullanılırsa hastalığın yok olacağını vaat etmek zor durumda olan insanların beklentilerinden faydalanmak anlamına gelir.

 

Özellikle kronik, otoimün veya fibromiyalji gibi çok boyutlu hastalıklara standart çay terkipleri önermek hem tehlikeli hem de doğru değil, çünkü bu yayınları izleyen binlerce kişi kendi kendine bu uygulamayı yapacak. Bu kişi belki başka bir hastalığa sahip, ilaç kullanıyor veya belli hassasiyetleri var. Bitkiler, tarih boyunca insanların hayatını kurtarırken böylesi durumlarda, ehil kişiler ve doğru formlarda kullanılmayınca bizlere zarar bile verebilir. Bitkiler ancak uygun şekilde kullanıldığında şifa etkileriyle bizlerin sağlığını korur veya bizleri tekrardan sağlığa kavuşturur.

 

Şaduman KARACA

Doğal Tıp Uzmanı (Fitoterapist/Homeopat)

 

www.fitosofia.com.tr

@fito.sofia

 

 


YORUMLAR