DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

2020 yılında bağlı çalışanlar yaratmak

Biliyoruz ki çalışan bağlılığı soyut bir kavram. Fiziksel yansımaları olsa da -karlılık, müşteri memnuniyeti, iş güvenliği oranlarının iyileşmesi gibi- aslında son derece duygusal bir kavramdan söz ediyoruz. Kavram bu denli duygusalken bir de her insanın yaptığı işe farklı şekillerde bağlanacağını düşünürseniz işiniz daha da zorlaşıyor. Kişiden kişiye değişen bağlılık, zaman zaman çevresel faktörlerle de değişiklik gösteriyor. Kısaca, tüm dünyada uygulanabilecek bir formül yok.

 

Zamana ayak uydurun

Her şeyin büyük bir hızla değiştiği bir dünyada yaşıyoruz. Bugün çok doğru olan bir uygulama yarın için doğru olmayabiliyor. Nesil değişimi ile birlikte çalışan eğilimleri de değişiyor. Bu noktada başarıyı getirecek olan yani çalışan bağlılığını yaratacak olan en önemli faktör, geleceği görebilen iş liderleri ve yönetim takımları. Yönetim takımlarının ve iş liderlerinin ceplerinde bulundurmaları gereken bazı başlıkları açıklamaya çalıştım, öneri ve katkılarınızla bu yazıyı sürekli genişletebiliriz. Çünkü değişim hiç durmadan devam ediyor.

2020 yılında bağlı çalışanlar yaratmak

Çalışan bağlılığı artık çok net bir iş hedefi

Yetenekli çalışanı çekmek, çektiğiniz yetenekli çalışanı elinizde tutmak istiyorsanız çalışan bağlılığı oluşturmaktan başka bir çareniz yok. Bundan 10 sene önce sofistike bir kavram olarak algılanan çalışan bağlılığı bugün bir iş hedefi. Karlılığı etkiliyor, satışları etkiliyor, müşteri memnuniyet oranlarını etkiliyor. “Kulağa güzel geliyor biz de bir şeyler yapalım” cümlesi out, “Çalışan bağlılık oranlarını artırmamız gerekiyor” cümlesi in.

 

Esnek çalışma koşullarınız bağlılığı etkiliyor

Pandemi döneminde çalışanların yüzde 75’i üretkenliklerinin arttığını söyledi. Evden çalışmanın zorunluluk olmadığı dönemleri hesaba katarsak bu büyük bir oran. Üretkenliğin artma sebepleri arasında daha az dikkat kaybı, yol stresinin ortadan kalkması, ofis politikalarını daha az hissetmek gibi sebepler var. Yani pandemi bittiğinde -çocuklar okula başladığında- esnek çalışma konusundaki politikalarınızı bir daha gözden geçirmenizde fayda var. Deloittte, yeni nesil çalışanların yüzde 62’sinin uzaktan çalışmaya eğilimli olduğunu çok yeni bir araştırmada ortaya koydu. (Araştırmayı bu linkten inceleyebilirsiniz.)

2020 yılında bağlı çalışanlar yaratmak

Teknoloji bağlılığı destekliyor

PwC’nin 2018 şılında yaptığı bir araştırmaya göre şirketlerin yüzde 75’i ik süreçlerini bulut teknolojisiyle desteklemeye başladılar. Araştırmanın yeni bir versiyonu gözüme çarpmadı ama eminim pandemi sırasında bu oran artış göstermiştir. Çalışanlara yönelik avantajlı uygulamalar, performans yönetimi araçları, çeşitli indirimler, eğitimler, iletişim araçları bu uygulamalar sayesinde çalışılan her ortamı ofis haline getiriyor. Doğru araçlara yatırım yapmak, 2020 yılı dünya gezegeninde şirketler için çok önemli hale geldi. Tek başına yeterli değil fakat doğru kültürde mükemmel sonuçlar doğurabilir.

 

İnsanı yeniden tanımlama zamanı geldi

Bağlı bir iş gücü oluşturmada teknoloji önemlidir fakat daha önemli bir yatırıma ihtiyacınız var: Şefkat. Çalışanların yüzde 92’si (Businessolver) empati görmenin kendilerini için en önemli bağlayıcı unsur olduğunu söylüyor. Teknoloji ilerliyor fakat inanın bana insanların doğaları gereği şefkat ve takdir aradıkları gerçeğini asla ortadan kaldırmıyor. Yeni nesil çalışanlar yaptıkları işte anlam ve değer arıyor. Değer görmek istiyor. Şefkatli liderlerin varlığı ve sağlam bir şirket kültürü ile nihai iş hedefi sağlanıyor.

2020 yılında bağlı çalışanlar yaratmak

Bağlı çalışan markanın gönüllü elçisidir

Kurumsal markalaşma için çalışanlarınıza ihtiyacınız var. Bir çalışanın sosyal medyada paylaştığı bir mesaj, şirket hesabından paylaşılana göre ortalama yüzde 561 daha yüksek etkileşim alıyor. Ortalama olarak bir çalışanın sosyal medyada işverenine göre 10 kat daha fazla takipçisi var. Araştırmalar iş arayanların yüzde 41’inin çalışanların görüşlerine çok değer verdiğini gösteriyor. Sizin için müthiş bir değerdir bu. Sosyal medyada takipçi sayısını artırmak için harcadığınız bütçenin bir bölümünü bağlı iş gücü için kullanın ve sonuçları görün. Bu cümleleri okuyup sosyal medya paylaşımlarını zorunluluk olarak getirmeye kalkanlar olabilir mi? Olduğunu gördük ve gözlemledik ama inanın bu zorunluluklar yeni nesil çalışanların bağlılığı için sadece negatif etki yapıyor.


YORUMLAR

Solve : *
16 ⁄ 8 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.