DOLAR 32,5662
EURO 34,7121
ALTIN 2410,538
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Döviz neden yükselir? Kur zararından nasıl korunur?

15.08.2018
A+
A-

Son zamanlarda kurlarda çok ciddi hareketlenmeler görüyoruz. Bu hareketlenmeler bir yandan enflasyonu, bir yandan da faizleri yukarı itiyor. Bu hareketlilik ekonomik gereklerin de önüne geçince bu yazıyı yazma ihtiyacı duyduk.

Dolar yılbaşında 3.7946 Türk Lirası ediyordu. 9 Ağustos 2018 günü 5.46 seviyelerinden işlem görerek yılbaşına göre yüzde 48’e yakın değer kazandı. Euro ise yılbaşında 4.55 Türk Lirası seviyelerindeyken 9 Ağustos 2018 günü 6.34 TL seviyelerinden işlem gördü. Burada da dönemsel artış yüzde 40 civarında. Yıllık faizlere göre karşılaştırdığımızda dönemsel artış oranını yıllık orana çeviriyoruz.
Doların artış oranı yüzde 80, Euro’nun artış oranı yüzde 68 seviyelerine yakın oluyor. Bu, çok yüksek bir artış oranıdır.

Kurdaki bu oynaklıklar ister istemez faizleri de olumsuz etkiledi. Kredi faizleri yüzde 17 seviyelerinden yüzde 27 seviyelerine kadar yükseldi.
Döviz kredisi maliyetleri ciddi kur zararlarıyla beraber şirketlerin belini büküyor.

Hal böyle olunca enflasyon da hem kur artışı hem de faiz artışı nedeniyle yükselişe geçti.

Tabloda görüleceği üzere 2018 Ocak ayında yüzde 12.14 olan Yurtiçi ÜFE, Temmuz 2018’de yüzde 25 seviyelerine kadar yükseldi. Son zamanlardaki hareketlere bakarsak ağustos ayında yüzde 25 oranının daha da yükselmesi pek de sürpriz olmayacak.

Kurdaki yükselişler ekonomiye bu kadar zarar verebildiğine göre, kurlar neden yükselir ona bakalım. Öncelikle dış ticaret dengesi rakamları bu konuda önemli verilerdir. Dış ticaret açığının artması dövizin yükselmesi için bahane olarak kullanılabilir.
Ancak nihai denge çok önemli.
Çünkü dış ticaret ödemeleri dışında dış borç ödemeleri, transferler de kuru yukarı itebilir.
Yabancı yatırımcı veya dış borçlanma girişi de yükselişi törpülüyor.

Son zamanlarda konu ekonomik olmaktan çıktı. Daha çok iç işlerimize müdahale, ekonomik bunalım ile siyasi tabloyu değiştirmeye yönelik hamleler gibi görünüyor. Bu işleri de daha çok spekülatör ve manipülatörler yapıyor.

Bu tür dalgalanmalar belirsizlikleri artırdığı için firmalar ya fiyatlarını revize ediyor ya da bir süre beklemeyi tercih edebiliyor. O zaman da ekonominin dinamikleri zorlanıyor; şirketler nakit akışlarını tutturamıyor.

Bizler ne yapmalıyız?

Döviz cinsi varlık ve yükümlülüklerimizi önümüze koymalıyız. Bunları zaman yönünden birbirlerini karşılayacak duruma getirmeliyiz. Döviz eksiğimiz varsa, yani döviz cinsi varlıklarımız döviz cinsi yükümlülüklerimizden azsa aradaki farkı satın alım opsiyonlarıyla dengelemeliyiz.
Eğer para durumu müsaitse forward veya futures piyasalarla kur riskini kaldırmalıyız.
Aksi takdirde evdeki hesap çarşıya uymayabilir.

Kaynak: İTO Haber

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
19 × 15 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.