DOLAR 32,5482
EURO 34,9154
ALTIN 2422,417
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Altın da artık başka hesaba EFT edilebilecek

Altın da artık başka hesaba EFT edilebilecek
16.07.2018
A+
A-

Takasbank’ın geliştirdiği Altın Transfer Sistemi sayesinde, kişiler parasal transferler gibi altınını da başka bir bankadaki kendisi veya başkası hesabına elektronik işlem hızında gönderebilecek. İşlem için ise 1 gram ve katları baz alınacak.

İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ (Takasbank) Genel Müdürü Mahmut Kayacık, “Bir banka nezdinde altın cinsinden hesabı olan bir müşteri Altın Transfer Sistemi sayesinde aynen parasal transferler gibi altınını da başka bir bankadaki kendisi veya başkası hesabına elektronik işlem hızında gönderebilecek.” dedi.

Kayacık, “Kişiden Kişiye Altın Transfer Sistemi” hakkında yaptığı değerlendirmede, “Altının EFT”si şeklinde ifade edilebilecek Altın Transfer Sistemi’nin (ATS) kişiden kişiye olma özelliği itibarıyla dünyada bir ilk olduğunu söyledi.

Bir banka nezdinde altın cinsinden hesabı olan bir müşterinin bu sistem sayesinde aynen parasal transferleri gibi altınını da başka bir bankadaki kendisi veya başkası hesabına elektronik işlem hızında gönderebileceğini anlatan Kayacık, Türkiye’de hanehalkının fiziki altına dayalı tasarruf yapmayı ağırlıklı olarak tercih ettiğini belirtti.

Kayacık, Dünya Altın Konseyi verilerine göre Türkiye’de 3 bin 500 ton civarında yastık altı altının bulunduğunu ifade ederek, “Dolayısıyla atıl şekilde bulunan bu tasarrufların ekonomik sisteme katkısı sınırlı düzeydedir. Bu sistem aracılığıyla altına mobilite kazandırmış olacağız. Bu sistemin yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte altının saklanması, kaydı ve transferi gibi temel işlemler bankacılık sistemimizin güvencesi altında gerçekleştirilecek ve bankacılık sektörümüz açısından da yeni kaynak ve ürünlerin ortaya çıkmasına vesile olacaktır.” diye konuştu.

“Kişiden kişiye transfer edilebilecek”


Mahmut Kayacık, ATS’nin bütün unsurlarıyla birlikte tamamen kendi insan kaynaklarıyla geliştirilen bir sistem olduğuna dikkati çekti.

Bankaların katılımı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yakından takip ettiği bir çalışma grubu oluşturulduğunu belirten Kayacık, şöyle devam etti:

“Çok detaylı ve yoğun toplantılar neticesinde ülkemizin ekonomik yapısına ve dinamiklerine en uygun yapı tasarlanmış ve bankalarımızla birlikte hızlıca sistemsel geliştirmelere başlanmıştır. Ülkemizdeki, yerinde Ar-Ge merkezlerinden biri olan bankamız kendi maddi kaynaklarını kullanarak bu sistemi geliştirmiştir. Altın Transfer Sistemi, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi kapsamındaki önemli kilometre taşlarından birisidir. Ülkemiz ekonomisine sunabileceği katkı ve fırsatlar ile altının TL gibi bankadan bankaya kişiden kişiye transfer edilmesi ile altına mobilite kazandırılmış olacaktır.”

1 gram ve katları
Takasbank Genel Müdürü Kayacık, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre mayıs ayı itibarıyla bankacılık sektöründe yaklaşık 135 ton altın bulunduğunu belirtti.

Altın Transfer Sistemi’nin yüzde 100 fiziki karşılığının Borsa İstanbul kasalarında saklanan altının transfere konu edildiği bir platform olduğunu vurgulayan Kayacık, transfer işleminin elektronik ortamda hesaben banka hesapları arasında yapılmasının bu özelliğini ortadan kaldırmadığına dikkati çekti.

Kayacık, ATS’yi kullanan bir müşterinin işleme konu ettiği altınını istediği an fiziki olarak bankasından talep edebileceğini söyledi.

Takasbank olarak 1 gram ve katlarından başlayarak bir üst limit olmaksızın bu sistemi tasarladıklarını anlatan Kayacık, “Dolayısıyla bu sistem ülkemizdeki sadece bankacılık hesaplarında yer alan altının miktarı değil esasen yastık altında tutulan birikimlerin miktarı da göz önüne alınarak gerekli teknolojik altyapı ile geliştirilmiştir. Başta bankalarımız ve düzenleyici kurumlarımızın da teşviki ile bu sistemin ne kadar kullanılacağını kullanıcılardan gelecek olan talep miktarı belirleyecektir. Diğer bir ifadeyle Altın Transfer Sistemi’nin işlem hacminin bilinilirliğinin artışıyla paralel bir şekilde artmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
16 ⁄ 1 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.