DOLAR 32,4913
EURO 34,9335
ALTIN 2434,195
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

2020 ekonomisinde en fazla öne çıkan risk ‘alacaklar’

2020 ekonomisinde en fazla öne çıkan risk ‘alacaklar’
07.01.2020
A+
A-

Alacak riskinin 2019’da öne çıktığını hatırlatan Aon Türkiye Eş Üst Yöneticisi Özay, birçok politik riskin de 2020’ye taşındığını vurguladı.

Aon Türkiye Eş Üst Yöneticisi (CEO) Ferhan Özay, geçen yıl Türkiye’de en fazla öne çıkan risklerden birinin alacak olduğunu belirtti.

Batan şirketlerdeki artışın şirketleri alacak riskini yönetmeye itiğini ifade eden Özay “Alacak sigortasında fiyat ve ödenen tazminatlar arttı. Mesafeli yaklaşanlar olaylar yaşandıkça ilgi duymaya başladı. Kamu bu alanda da ön almak istedi ama sonuçlara bakınca sisteminin çok iyi bilinmediği görülüyor. Bu alandaki tanıtımı daha iyi olabilir” dedi.

EKONOMİYİ ETKİLİYOR

Yeni yıla ilişkin Türkiye özelinde “ileri riskler”in varlığına işaret eden Özay, bölgedeki savaş atmoferi nedeniyle gerginliğin yüksek olduğunu, bunun ekonomiyi de etkilediğini söyledi. Özay şöyle devam etti:

“Volkswagen’in yatırımda geri adım atmasına bu açıdan bakmak lazım. Satın almalar durmuştu. Şimdi hareketlenme var ama belirsizlik yine de fazla. 2020’de bu tür risklerin devam etmeyeceğiyle ilgili belirti de yok. S-400, Akdeniz’deki enerji tartışmaları ve Ermeni meselesini de bu kapsamda sayabiliriz. Bunlar politik risk olarak görülüyor. Dolarda da artış var. 2020’de sektör artı büyüyecek ama şahlanacak bir yıl olmayacak. Sisli bir ortamda yol alıyoruz. Turizm, yurtdışı inşaat ve ihracattaki gelişmeler ise sigorta pazarını hareketlendiren sektörler oldu.”

 

Dünyada öne çıkan risklerle ilgili de bilgi veren Özay, iklim değişikliğine dikkat çekti. Son birkaç ayda yaşanan olayları özetleyen Özay, Venedik’te fırtına ve yağmurla suların 187 santim yükseldiğini, Avustralya’daki yangınların hâlâ sürdüğünü, Doğu Afrika’daki yağmurların da 1 milyon insanın evinde ayrılmasına neden olduğu hatırlattı. Özay “Bunlar antremansız olduğumuz riskler” diye konuştu.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
16 + 2 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.