DOLAR 32,5669
EURO 34,9107
ALTIN 2421,736
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

2020’de piyasalar ne olur? İşte yabancı uzmanların görüşleri…

2020’de piyasalar ne olur? İşte yabancı uzmanların görüşleri…
20.12.2019
A+
A-

TCMB’nin kallavi faiz indirimleri neticesinde rüzgarı arkalarına alan hisse senetleri, DİBS ve hatta döviz 2020 yılında aşırı parasal gevşeme, ABD seçimleri ve ekonomik toparlanmanın kalitesi gibi engellere takılıp tökezleyebilir

Bloomberg haber sitesi (İngilizce olanı), fon yöneticileri ve stratejistlere 2020 yılında Türk mali varlıkları hakkında fikirlerini sordu. Bu uzmanlara göre, 2019’un ikinci yarısında doyurucu bir performans sergileyen mali varlıklarımız 2020 yılında ötelenen kaygıların kurbanı olabilir.

Özellikle TCMB’nin kallavi faiz indirimleri neticesinde rüzgarı arkalarına alan hisse senetleri, DİBS ve hatta döviz 2020 yılında aşırı parasal gevşeme, ABD seçimleri ve ekonomik toparlanmanın kalitesi gibi engellere takılıp tökezleyebilir.

Credit Agricole SA’dan Guillaume Tresca “Piyasa aşırı rehavete kapıldı” yorumunu yaptı. Tresca gelecek yıl mali varlıkların 2019 kazançlarını geri verebileceği görüşünde. “Görünen riskleri göz önüne aldığımızda, carry getirisi (ABD-Türkiye faiz farkı) Türkiye’de uzun vadeli poziyon alacak kadar cazip değil” diye devam etti Credit Agricole’un kıdemli Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP) stratejisti. “Özellikle 2020’nin ikinci yarısında hükümetin krediye dayalı ekonomiyi teşvik politikası dengesizlikleri gün ışığına çıkartırken, TCMB tedbir almakta geç kalabilir”.

 

Aberdeen Asset Management fon yöneticisi Viktor Szabo ise 2020 Kasım ABD seçimlerine dikkat çekti. Seçimler öncesi Türkiye’ye yaptırım uygulanması için baskıların artabileceğinden söz eden Szabo, bu tür haberlerin piyasalarda oynaklığı artıracağı görüşünü dile getirdi.

Societe Generale SA’dan deneyimli stratejist Phoenix Kalen “Başkan Trump’a CAATSA yaptırımları uygulaması için yapılacak baskı aralıklı olarak kötü haber üreterek piyasalarda çalkantı yaratabilir” diye ekledi. “Trump’ın rakiplerinin yaptırımlar konusunda alacağı tutum da varlık fiyatlarını etkileyebilir, fakat biz ağır yaptırımlar öngörmüyoruz”.

 

Rabobank GOP stratejisti Piotr Matys “TCMB Başkanı Uysal yakında faiz indirimlerini yavaşlatmak zorunda kalacak. Uysal bir noktada düşük faize isyan eden piyasalarla daha fazlasını isteyen Başkan Erdoğan arasında sıkışacak” yorumunu yaptı.

Victor Szabo da 2020 için bir numaralı riskin TCMB’nin parasal gevşemede aşırıya kaçması olduğunu düşünüyor.

Medley Global Advisors LLC kıdemli araştırma uzmanı Nigel Rendell enflasyonun yeniden ininden çıkmasından endişeli. “Ekonomide canlanma ve kredi furyası özellikle TCMB’nin faiz indirimleri sürerse döviz ve DİBS’de satışlara neden olabilir” diyor Rendell. Rendell halihazırdaki politika demeti ile sürdürülebilir büyüme sağlanabileceğinden çok şüpheli. “Yeni bir dur-kalk dönemi başlayabilir” diyor. “Sırf büyümeye odaklanmak cari açık ve enflasyonu hortlatarak TL’de satışlara neden olabilir”.

Blackfriars Asset Management’ten (Varlık Yönetimi) fon yöneticisi Anastasia Levashova “Eğer Erdoğan Libya’ya asker gönderirse politik risk primi yükselir” yorumunu yaptı. Phoenix Kalen ise Suriye’de kazandığımız Güvenli Bölge’nin ABD ile yarattığı gerginliğe dikkat çekerek “politik risk büyük belirsizlik” diye ilave etti.

 

Piotr Matys’a göre ise “Babacan ve Davutoğlu Erdoğan’a eleştiri oklarını yöneltir ve AKP’den seçmen çalarsa, Erdoğan erken seçime gidebilir” yorumunu yaptı. “Ancak erken seçim siyasi kariyerinin en riskli tercihi olacak”.

SEB AB Bankası (Stockholm) deneyimli stratejisti Per Hammarlund bütçe açıklarından kaygı duyuyor. “Büyümeyi teşvik etmek için ek mali harcama gerekecek, çünkü bankacılık sistemi oldukça güçsüz” yorumunu yaptı.

Bloomberg’in konuştuğu uzmanlara göre, TCMB fon aktarımları hariç 2019 bütçe açığı milli gelirin %4.2 civarında.

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
26 ⁄ 13 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.