DOLAR 32,5454
EURO 34,6749
ALTIN 2417,602
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Nomura’dan Çetinkaya için çarpıcı tespit

Nomura’dan Çetinkaya için çarpıcı tespit
17.01.2017
A+
A-

Nomura ekonomistlerine göre son uygulanan politikalar önceki yönetimden çok daha sıradışı ve açık şekilde faiz artışı yapılamadığının bir göstergesi

 

Merkez Bankası’nın yükselen kura örtülü olarak faiz artışı ile verdiği yeni yöntem ekonomistler arasında da tartışıyor.

Banka, haftalık fonlamayı iptal ederken (politika faizi ve %8 faiz), BIST’de ki gecelik borçlanmada (yüzde 8.5 faiz) da miktarı kısıyor ve bankalar yüzde 10 faizden Geç Likidite Pencresi’ne yönlendiriyor.

Nomura’ya göre bu adımlar Merkez Bankası Eski Başkanı Erdem Başçı’nın uyguladığı “ortodoks olmayan” politikalardan daha da ileri uygulamalar.

 

Daha göreve başlayalı bir yılı doldurmadan Çetinkaya’nın piyasa baskısı altında kaldığına dikkat çeken Nomura, bunun sonucunda para politikasında sadeleşmeden vazgeçildiği kaydetti.

 

Nomura ekonomistlerine göre faiz koridorunun üst bandını yükseltmekle uygulanan mevcut politika arasında bir fark bulunmuyor.

“İşin aslı mevcut Merkez Bankası Başçı döneminden daha sıradışı politikalar uyguluyor” diyen ekonomistler, “Geç Likidite Penceresi’nin kullanılması çok ender rastlanan bir durum. 1990’dan bu yana geçen 27 yılda yalnızca 9 kez kullanıldı. Bu anlaşılabilir bir durum çünkü Geç Likidite Penrecesi sadece günlük likiditenin kötü yönetimi veya fonlama baskısı altındakiler bankalar için” değerlendirmesinde bulundu.

Nomura’ya göre daha önemlisi Merkez Bankası’nın mevcut faiz setlerinde aşırı uygulamalar yaparak faizler bir değişiklik yapmayacağı ya da yapamadığı mesajını veriyor ve ekliyor: “Bankaları Geç Likidite Penrecesi’ne zorlamak bizce şeffaf bir şekilde faiz artışı yapma ihtimalini azaldığının göstergesi”.

Kısa vadede mevcut sıkılaşmanın TL’de istikrar sağlayabileceğini kaydeden Nomura ekonomistleri, daha uzun vadede enflasyondaki yükselişle birlikte bunun yeterli olmayacağını ve 300-400 baz puanlık artışa ihtiyaç duyulacağını kaydetti.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
50 ⁄ 25 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.