DOLAR 32,3807
EURO 35,2756
ALTIN 2325,715
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kişisel gelişim bir kaçış değildir

27.08.2019
A+
A-

Kişisel gelişim bir kaçış değildir

Kişisel gelişim bir akım, moda, kaçış değildir. Tekamüldür, bireyin doğumundan ölümüne kadar yetenek ve potansiyelini geliştirmesi, hayat kalitesini artırması, hayallerini gerçekleştirmesidir. Nasıl mı? İşte böyle.. 


Kişisel gelişim” deyince sizin aklınıza ne geliyor bilmiyorum ama ben çok ilginç ve farklı yaklaşımlarla karşılaşıyorum; “haaa demek sen de o işlere daldın ”, “bizim hanım da sardı o reiki meiki işlerine”, “şimdi o işlerle uğraşırsak evren bize istediğimiz herşeyi verirmiş öyle mi?”, “enerji işiyle uğraşıyorsun ya, bakışlarınla kaşık da bükebiliyor musun?, “astral seyahate çıkıyor musun?”..

 

Bazılarının bunu sadece modern sipiritüel bir uğraşı olarak algılaması, Amerika ya da Hindistan’dan direkt ithal edilen görüş ve metodlar konunun pek çok kişi tarafından ütopik birşey gibi algılanmasına neden oluyor.

 

Kişisel gelişim aslında bütünsel sağlıkla direkt ilgili, önleyici sağlığın temel taşlarındandır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan sağlık tanımı da şöyledir: “Herhangi bir hastalık ve güçsüzlük halinin olmaması ve bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyi olma durumudur.”

 

Dilimizdeki genel algıya baktığımızda “sağlıklı olmak”la “tam bir iyi olma durumu (wellness) arasında iki dağ vardır: zihinsel ve duygusal sağlık. Kendi kişisel, kurumsal ve profesyonel tecrübelerime ve gözlemlerime dayanarak en çok duygusal sağlığımızı ihmal ettiğimizi söyleyebilirim. Duygusal farkındalık oranı ne yazık ki çok düşük. Bu da kişinin kendi gelişimine engel olurken empati kurmasını da zorlaştırıyor, şiddet ve mutsuzluğu destekliyor.

 

Genelde çok büyük bir travma ya da çöküşle karşılaşmadan destek almak aklımıza gelmez. Ne zaman ki ciddi bir depresyona girer, panik atak geçirir ya da fiziksel olarak hastalanırız o zaman destek almak zorunda kalırız. Oysa vücudumuz, düşüncelerimiz ve duygularımız bir bütündür, birbirine tamamen bağlıdır ve etkileşim halindedir. Herhangi birinin enerjisi düştüğünde diğerini de etkiler.

 

Enerjinizi yüksek tutmak, sağlıklı kalmak, istediğiniz gibi ilişkiler yaratmak ve sürdürmek, verimli ve mutlu olarak çalışmak, mutlu bir sosyal yaşam için kişisel gelişiminize özen göstermeniz şarttır. Bunun için de öncelikle duygusal sağlık ve farkındalık. Hepimizin içinde siyah-gri ve beyaz alanlar var. Kişisel gelişimin bunları keşfetmenize, kendinizi olduğunuz gibi kabul etmenize, hayatınızın kontrolünü elinize almanıza, potansiyelinizi artırmaya, ilişkilerinizi güçlendirmeye neden olur.

 

Peki nasıl kişisel gelişeceğiz, işin uzmanından nacizane tavsiyeler:

 

• Duygusal check-up yapın, yaptırın. Nirvana’ya ermediğinize göre mutlaka daha iyisi vardır.

 

• Farklı yollar deneyerek kendinize uygun olanları bulun. Hiperaktif yapıya sahip olanlar meditasyonu sevmeyebilir, hareketle de içsel dinginlik sağlanabilir.

 

• Önerilere, her türlü bilgiye açık olun ancak kesinlikle kendi iç sesinizi dinleyin. Örneğin; bir arkadaşınız size şiddetle bir kişisel gelişim kitabı tavsiye ediyor, şöyle bir bakın ama

çekmiyorsa sakın okumak için zaman ayırmayın.

 

• Kişisel gelişimi hayatınızın bir parçası olarak görün. Zaten kabul etseniz de etmeseniz de öyle, iyisi mi bunu farkındalıkla, kontrolü ele alarak yapın.

 

• Her meslekte olduğu gibi bu işte de aşırı ticari davrananlar, balon bir tanınmışlıkla bir şeyler yapmaya çalışan uzmanlardan uzak durun.

 


YORUMLAR

Solve : *
8 × 25 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.