DOLAR 32,3638
EURO 34,9579
ALTIN 2325,294
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kamuda memur emeklileri için ikramiye alma şartları!

Kamuda memur emeklileri için ikramiye alma şartları!
11.09.2017
A+
A-

Kamuda 30 yıldan fazla hizmeti olan memur emeklileri ikramiye farklarını almaya başladı. Ancak 29 Ocak 2018 tarihine kadar ikramiye farkları için SGK’ya başvurulması gerekiyor.

30 yılın üzerinde hizmeti olan ancak emekli ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan memuremeklilerine ikramiye farklarının ödenmesiyle ilgili düzenleme geçtiğimiz yıl yapılmıştı. Memur emeklileri ikramiye farklarını almaya başladı. Ancak ikramiye farkı talep edilebilmesi için hak düşürücü süre var.

29 Ocak 2018 tarihine kadar ikramiye farkları için SGK’ya başvurulması gerekiyor. Bu tarihten sonra ikramiye farkı hak edilmiş olsa bile ödenmeyecek. 7 Ocak 2015’ten önce emekli olmuş ve 30 yılın üzerinde hizmeti olmasına rağmen emekli ikramiyesini 30 yıl üzerinden almış memur emeklilerine ikramiye farkları ödeniyor.

 

ÖNCEKİ BAŞVURULAR GEÇERLİ

İkramiye farklarının ödenmesi için bu durumda olan kişilerin SGK’ya başvuru yapması gerekiyor. Yapılan başvurular sonrasında ikramiye farkları hesaplanıyor ve bu kişilere veya hak sahiplerine ikramiye farkları ödeniyor. Dolayısıyla yalnızca memur emeklileri değil, eğer memur emeklisi hayatını kaybetmişse geride kalan hak sahipleri de ikramiye farkını alabiliyor.

30 yılın üzerinde hizmeti olup emekli ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan ve bu konuyla ilgili daha önce SGK’ya başvurmayan kişilerin ikramiye farklarının ödenmesi için SGK’ya başvuru yapması gerekiyor. Güneş’te yer alan habere göre diğer taraftan daha önce dilekçeyle SGK’ya başvuran ve dava açmayan kişilerin tekrar SGK’ya başvuru yapması gerekmiyor.

NE ZAMAN ÖDENİYOR?

İkramiye farkları ödenmeye başlandı. Başvuru yapan kişilerin ikramiye farkları eğer 7.500 TL’nin üzerinde ise 7.500 TL’si başvurudan itibaren 3 ay içerisinde, kalan tutarı ise faiziyle birlikte bir sonraki yılın aynı ayında ödeniyor.

Örneğin 1 Temmuz 2017’de SGK’ya başvuran ve ikramiye farkı 8 bin TL olan bir memur emeklisine 7.500 TL farkı 1 Ekim 2017’ye kadar ödenecek.

Tunceli’de sıcak saatler… PKK’lı hainler daha fazla kaçamadı!

50 yıl önce Türkiye’den kaçırılan eser geri alındı!

10 BİN LİRAYI GEÇEBİLİR

İkramiye farkının ne kadar olacağı memurun ne zaman emekli olduğuna, derece ve kademesine, makam veya görev tazminatı olup olmadığına bağlı olarak değişiyor. Diğer yandan 30 yılın üzeri hizmet ne kadar fazlaysa ve emeklilik tarihi 7 Ocak 2015’e ne kadar yakınsa ikramiye farkı da o kadar yüksek oluyor.

Diğer yandan emekli olunan yıl ve hizmet yılı da belirleyici. Ancak her bir yıl fazlalık için 3.000 TL’ye kadar fark söz konusu olabilir. Memurun emekli olurken kademesi yüksekse ve 40-45 yıl hizmeti varsa her bir yıl için fark 4.000 TL’ye kadar çıkabilir. Toplamda fark miktarının 10 bin TL’yi bulması ve hatta geçmesi de mümkün.

NASIL HESAPLANIYOR?

İkramiye farkları, ’emekli olunan tarihte toplam hizmet yılı üzerinden ikramiye hesaplansaydı ikramiye ne kadar olurdu’ mantığıyla hesaplanıyor. Yani 2000 yılında 40 yıllık hizmet üzerinden emekli olan ve ikramiyesi 30 yıl üzerinden hesaplanan memur, eğer o günkü emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden ve yine aylıkların başlangıç tarihindeki katsayı ve ikramiye hesaplanmasına esas düzenlemelere göre 40 yıl üzerinden ikramiye hesaplansaydı ne kadar ikramiye alacak ise bu rakam bulunuyor ve ödenen ikramiye ile hesaplanan rakam arasındaki fark kendisine ödeniyor.

Bu hesaplamaya göre ikramiye farkının her bir tam yıl için 50 TL’den daha düşük çıkması durumunda bile en az 50 TL ikramiye farkı ödeniyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: , , ,

YORUMLAR

Solve : *
18 − 9 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.