DOLAR 32,3695
EURO 34,9457
ALTIN 2325,441
BIST 9104
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Helikobakter pilori, söylenildiği gibi midenin düşmanı mı?

20.12.2018
A+
A-

Sevgili okuyucularım,

Helikobakter pilori (H. pilori) midemizde bulunan faydalı bir bakteridir. Bu bakterinin tespit edilmesi durumunda hemen size ya da yakınlarınıza onu yok etmek için çok güçlü antibiyotik verilebildiğine hepimiz şahit olmuşuzdur. Rahmetli babam da bunlardan birisidir.

Zaten böbrekleri sorunlu olan babama hem de böbrek sorunları göz ardı edilerek bu bakteriyi yok etmek adına iki çeşit çok güçlü antibiyotik verilmişti ve maalesef babam bu olaydan 6 ay gibi bir süre sonra vefat etmişti.

Helikobakter pilori  aslında midemizin asit üretimini düzene sokmaktadır. Mide asidi çok önemlidir. Mide asidi sayesinde besinlerimiz sindirilirken ağızdan alınan virüsler, bakteriler ve mantarlar bu asitli ortamda yok olurlar. H. pilori bakterisin faydası asit üretimini düzene sokması yani regüle etmesinin yanı sıra ghrelin hormonunu da düzene sokar. Bu hormon sayesinde beynimize aç olduğumuzu bildirilir. O halde Ghrelin hormonu midemizde fazla ise beyin aç olduğumuzu anlar ve yemek yeme isteğimiz oluşur ancak yemek yediğimizde H. pilori bakterisi ghrelin hormonunu azaltır ve beynimize tokluk hissi gelir ve iştahimız kesilir. H pilori ayrıca midemizdeki leptin hormonunu da düzene sokar o da beynimize tokluk hissi gönderir. Yemek yediğimizde H. pilori ghrelin hormonunu azaltır ve leptin hormonunu artırır ve böylece tokluk hissi nedeniyle doyduğumuzu anlarız.

Ancak Helikobakter pilori bakterisini antibiyotikler ile yok ettiğimizde; maalesef Ghrelin açlık duygusu veren hormonu ve leptin yani tokluk hissi veren hormonunu düzene sokan H. pilori bakterileri olmadığından ne kadar yemek yersek yiyelim hep beynimiz açlık hisseder. Kişiye koca bir kuzu verseler gözü doymaz, hep yemek yemek ister. İnanın H. Pilori tedavisi gören yüzlerce insanın midesinde bu bakteriler azaldıktan kısa bir süre sonra obez olacak şekilde şişmanladıkları görülür [1]. Daha ufacık bir çocukken yine soğuk algınlığı vb. nedenlerle içilen antibiyotikler midemizdeki H. Pilori bakterilerini yok etmektedir.

Son yıllarda sıklıkla görülen aşırı şişman çocukların temel nedeni midelerinde h. pilori bakterisinin olmamasıdır [2].

Yine çocuklarda astım, tüberkuloz vb vakalarının önlediğine dair çok kaynak vardır [3].

Helikobakter pilori yaşlılarda gastrik kanser yaptığına dair bulgularda vardır ancak H. pilori bakterilerini yok etsin diye alınan antibiyotiklerin, bağırsaklarımız da faydalı bakterilere zarar verdiği ve bu nedenle kandida mantarlarını da azdırdığı; yine böbrek sorunları vb. rahatsızlıkları olan hastalara antibiyotiklerin vereceği zararları göz önünde bulundurmak gereklidir. Aslında pek çok gastrik rahatsızlıkların Helikobakter piloriden kaynaklandığı düşünülse de onun kandida kaynaklı olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanı sıra H. piloriyi yok etmek için verilen güçlü antibiyotiklerin vücutta geliştirdiği kandida mantarlarının kanser yapıcı riski unutulmamalıdır.

Bana çocukluğumdan beri faydalar sağlayan, obez olmama, astım vb. rahatsızlıklara yakalanmamamı sağlayan H. pilori, sen üzülme. Ben senin kıymetini biliyorum.

Lütfen bu yazdıklarımı daha detaylı anlatan Uzman Dr.Hasan Önal’ın makalesini okuyunuz. Makalenin başlığı “HELİKOBAKTER PYLORİ BAKTERİSİ İYİ, KÖTÜ ve ÇİRKİN” [4].

Kardeşlerim bu yazıda özetle Dr. Hasan Önal şunları dile getiriyor. “Türkiye’de yılda 19 milyon Helikobakter Pylori reçetesi yazılmaktadır. Bu inanılması zor rakamlar ciddi ekonomiye sahip ülkeleri bile temelinden sarsabilmektedir. (örneğin: Helipak 3’lü paket tedavi, paketi 70 TLdir ve Devletimizin bu bakteriyi yok etmek için harcadığı para 1.3 milyar TL’dir.)

Dünya Helikobakter çalışma grubu kimlere tedavi verileceğini bildirmiş bulunmaktadır. Sadece kan tetkiki veya nefes tetkikleri yaparak Helikobakter tanısı konulan herkese ilgili antibiyotiklerin reçete edilmesi hem ülke ekonomisine hem de hastaların bedenine önemli ölçüde zarar vermektedir. Bu nedenle gereksiz Helikobakter tedavisinden kaçınarak hem ülke ekonomisine hem de hastalarımıza zarar vermekten kaçınmalıyız” demektedir. Yine yazısında H. Pilorinin faydalarından söz etmektedir. “Dr.Marshall, Helikobakterin antibotik verilerek öldürülmesinin doğru olmadığını antibiotiklerin bağırsak florasını tahrip edeceğini uzun vadede zararlı olabileceğini ifade etmiştir.” “Dr.Blaser, helikobakter sıklığı son yıllarda dünyanın bazı bölgelerinde azalırken beklenildiği üzere ülser ve mide kanseri sıklığında azalma olmasına karşın, yemek borusu kanseri sıklığının artışa dikkati çekmiştir.”” Helikobakter pozitif peptik ülser hastalığında tedavi verilmelidir. Peptik ülser hastalığı yok ancak biyopsi ile tespit edilmiş H.pylori var ise tedavi verilebilir.”

Gerçekten Dr. H. Önal yukarıda kaynak gösterdiğim makalesinde H. pilorinin faydaları ve zararlarını çok güzel bir şekilde anlatmış ve bu yazıyı yazmamda temel kaynağım olmuştur. Kendisine teşekkürlerimi sunarım.

Kardeşlerim yılda 1.3 milyar TL bu antibiyotik için devletimiz para harcamaktadır. Dr. Hasan Önal’ın sesine kulak verilmesi ve gereksiz bu antibiyotiğin yazılmaması son derece önemlidir.

Sevgilerimle
Prof.Dr. Ibrahim Uslu

Kaynaklar:
[1]. (obesity is increasing in developing countries as h. pylori prevalence is falling, https://books.google.com.tr/books…)

(We now know that H. Pylori plays a role in the regulation of leptin and ghrelin, which are central to energy homeostasis and metabolism: https://academic.oup.com/jid/article/205/8/1195/877154)

[2] (H. pylori has an influence on the release of gastric hormones and therefore plays a role in the regulation of body weight, hunger and satiety.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19584718)

[3]. (It is possible that for most individuals, H. pylori is beneficial in childhood and more deleterious later in life. Kaynak: Does Helicobacter pylori protect against asthma and allergy? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3888205/)

(The potential benefits of H. pylori occur predominantly earlier in life, including a reduced risk of asthma, tuberculosis reactivation, childhood diarrhea, and gastroesophageal reflux disease, https://academic.oup.com/jid/article/205/8/1195/877154)

[4] https://www.facebook.com/drhasanonal/posts/351036558592694

Diğer Kaynaklar:
x1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291894/

Helicobacter pylori: A Beneficial Gastric Pathogen?

2. https://paleoleap.com/h-pylori-old-friend-or-old-enemy/

H. PYLORI: OLD FRIEND OR OLD ENEMY?

3. https://hackyourgut.com/…/h-pylori-the-good-the-bad-and-th…/

H. PYLORI: THE GOOD THE BAD, AND THE UGLY

4. THE MICROBIOME DIET, Raphael Kellman


YORUMLAR

Solve : *
23 + 21 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.