DOLAR 32,5855
EURO 34,8297
ALTIN 2495,839
BIST 9643,1
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bireylerin konut alma yöntemleri değişiyor

Bireylerin konut alma yöntemleri değişiyor
28.12.2017
A+
A-

HSBC Grubu’nun“Konut Sahibi Olma Eğilimleri: Konut Satın Almanın Geleceği” raporuna göre; yeni teknolojiler bireylerin konut satın almada kullandıkları yöntemleri değiştiriyor.

HSBC Grubu’nun bireylerin konut sahibi olma yolundaki ihtiyaç ve taleplerini incelemek amacıyla 9 ülkeden 9 binden fazla kişinin görüşünü alarak gerçekleştirdiği “Konut Sahibi Olma Eğilimleri: Konut Satın Almanın Geleceği”raporu, yeni teknolojilerin konut alma süreçlerine etkilerini mercek altına alıyor. Gayrimenkul teknolojileri (PropTech) uzmanı James Dearsley’nin de değerlendirmelerinin yer aldığı rapora göre; yeni teknolojiler bireylerin konut satın almada kullandıkları yolları temelden değiştiriyor.

Rapora göre PropTech’in önümüzdeki yıllarda FinTech’in beraberinde getirdiği radikal değişimlere benzer bir etki yaratması bekleniyor. Dönüşümün öncüsü olan gayrimenkul teknolojileri firmalarına sağlanan finansman, 2012 yılında 221 milyon dolar iken, 2016 yılında 2 milyar doları aştı.Gayrimenkul sektörü, web sitelerinin yapay zekâ ve sanal gerçeklik gibi konut alımının her bir aşamasını dönüştürecek yeni teknolojileri kullanmaları ve emlak acentelerinin sunduğu pek çok geleneksel hizmet de dâhil olmak üzere uçtan uca hizmet sağlamaları ile birlikte büyük bir değişim geçirmeye hazırlanıyor.

Konut alırken görüntüsüne aldanmayın. TIKLAYIN!

Web siteleri geleneksel emlak acentelerinin yerini alacak

Rapora göre uygun bir gayrimenkul bulmak hali hazırda büyük ölçüde online olarak yapılıyor. Yakın zamanda konut satın alan bireylerin yaklaşık onda dokuzu (%89) araştırmayı online olarak yaptıklarını belirtirken, %86’sı ise konut fiyatlarını online olarak araştırdıklarını söylüyor.

Aynı zamanda yakın zamanda konut satın alan bireylerin %37’si emlak acenteleri, hukuk danışmanları, ev sahipleri dâhil olmak üzere pek çok insanla iletişim içerisinde olmayı satın alma sürecinin en stresli bölümü olarak tanımlıyor. Katılımcıların %27’si fiyat, %28’i ise hizmet ücretleri konusunda pazarlık yapmayı en stres bölüm olarak belirtirken, %24’ü yasal süreçleri stresli buluyor.

“Çoğu insanın gayrimenkul araştırmasını online olarak yapması, emlak acentelerinin fiziki olarak ziyaret edildiği günlerin geride kaldığına işaret ediyor” diyen James Dearsley şu öngörüde bulundu: “Muhtemel alıcılar için büyük veri analizini kullanarak daha fazla gayrimenkul seçeneği sunan web siteleri yakın zamanda gittikçe daha sofistike bir yapıya sahip olacak ve geleneksel emlak acentelerinin büyük ölçüde yerini alacaklar. Gelecekte beğendiğiniz bir konutu ziyaret etmek kısa zaman dilimleri ile sınırlı olmayacak. Alıcılar daha fazla sayıda konutu değerlendirip seçeneklerini daraltabilecekler ve hatta satın almadan önce birkaç gün evin sanal bir versiyonunda yaşayıp deneyimlemeimkânları olacak.”

 

TOKİ, 300 TL taksitle emeklileri ev sahibi yapıyor. TIKLAYIN!

 

Robo-danışmanlar için hazır mısınız?


Öte yandan HSBC Grubu’nun “Teknolojiye Güven” adlı araştırmasına göre; yakın zamanda konut satın alan bireylerin yaklaşık dörtte üçü (%74) finansman için online seçenekleri araştırdığınıbelirtiyor. Konut kredisi danışmanlığı konusunda aracı şirketler (%41) ve bankalar (%35) halen en güvenilir kaynaklar olarak görülürken, araştırmaya katılanlarınsadece %11’i konut kredisine ilişkin olarak rehber robotlara (Chatbot gibi) danışma fikrini benimsediğini söylüyor.


YORUMLAR

Solve : *
7 × 11 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.