DOLAR 32,4966
EURO 34,7569
ALTIN 2478,084
BIST 9548,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

2017 yılının ilk makro ekonomik sinyalleri

03.02.2017
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu Ocak ayı enflasyon verilerini açıkladı. Bu verilere göre TÜFE Ocak 2017 Ocak ayında, bir önceki aya göre %2.46, yıllık bazda ise %9.22 arttı. Geçen yıl Ocak ayında %9.58 idi. Buraya kadar sorun yok gibi görünebilir. Hala geçen yılın altındayız diye düşünülebilir.

Ama bakmamız gereken bir yer daha var; Yurt içi üretici fiyat endeksindeki gelişmeler gelecekteki TÜFE için önemli ip uçları barındırıyor. Bu verilere göre yurt içi üretici fiyat endeksi Ocak 2017 ayında bir önceki aya göre %3.98, bir önceki yıla göre ise %13.69 oranında yükseldi. Yani üretici maliyetleri yükseliyor. Bu durumda TÜFE de gelecek dönemde yükselmeye devam edebilir.

Döviz piyasası makro analiz için TIKLAYIN!

Yurt içi üretici fiyat endeksinin gelişimine baktığımızda Ekim 2016 ayında yıllık bazda %2.84 iken daha sonraki aylarda hızla yükselerek Ocak 2017 ayında %13.69 seviyesine vurmuş durumdadır. Bu kısa sürede ciddi bir yükselişi bize gösteriyor.

Makro verilerdeki bu bozulma, gelecek dönemde forward hesaplamalarda reel getiri hesapları yapılmasından dolayı nominal faizlerin yükselişini tetiklemeye yol açabilir. Bu durumda gelecekte daha yüksek kur, daha yüksek faiz beklentileri oluşur. Biz de bunu gördüğümüz için kurlardaki yükselişin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunduk. Maalesef kurlardaki aşırı yüksekliği enflasyon olarak ithal etmiş durumdayız. Fiyat istikrarı kurlardan dolayı bozulmuş durumdadır.

Önümüzdeki dönem gerek FETÖ soruşturmasının devam etmesi, gerek Başkanlık sisteminin gündemde kalması nedeniyle de bu sıkıntıların azalmasını beklemiyoruz. Piyasa hala yeterli güveni oluşturamamakta, rahat risk alamamaktadır.

Yüksek kurların yarattığı büyük tehlike için TIKLAYIN!

Şimdilik Piyasaların normal haline dönebilmesi için bu iki konunun sonuca ulaşması gerekiyor. Bunun yanında Suriye ve Irak’ta DAEŞ operasyonlarının tamamlanması, bölgesel barışın tesisi de bölgeye risk iştahının artmasına vesile olacaktır.

 

Saygılarımla,

Hikmet Baydar

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
13 × 2 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.